Maandag 17 Februari 2020 - 19:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: VRT NWS  I   door Redactie

Bart De Wever ziet het somber in: “In 2024 zal het land er nog oneindig veel slechter voor staan”

Bart De Wever ziet het somber in: “In 2024 zal het land er nog oneindig veel slechter voor staan”

"Het is onverantwoord om in een linkse regering te stappen.” Aan het woord is Bart De Wever bij het N-VA-partijbureau deze voormiddag. De paars-gele formatie lijkt dood en begraven.

Eerder vanmorgen had N-VA-Kamerlid Theo Francken de andere partijen al opgeroepen tot eendracht in de federale onderhandelingen. Volgens partijvoorzitter Bart De Wever moeten de Vlaamse partijen gewoon ‘neen’ zeggen tegen de oekazes of de dictaten van de PS.

"Dat de partijen die men nu onder druk zet - Open VLD, die eigenlijk al in december is geplooid en verder blijft plooien, en CD&V - nu de rug zouden rechten en zouden zeggen dat ze dit spel niet mee spelen en Vlaanderen niet met een minderheid gaan besturen en een linkse regering gaan maken”, aldus De Wever.

Onderweg naar verkiezingen

De N-VA-voorzitter pleit voor "serieuze omvormingen, ook institutioneel". Want, zegt De Wever, “zo kan het gewoon niet verder. Dit land is bijna permanent in crisis." De N-VA-kopman benadrukt wel dat het niet gaat om de PS op de knieën te krijgen. "Uit die onderhandelingen heb ik één ding geleerd", aldus De Wever. "Als je met mensen dóórpraat, weten ze dat het afgelopen is."

“De druk zal extreem zijn op CD&V om nu te plooien”, weet De Wever. “En ik kan alleen maar een oproep doen om dat niet te doen.” Verkiezingen zijn niet noodzakelijk, vindt De Wever. “Maar als de Franstaligen België willen opofferen door te zeggen: ‘het moet ofwel links zijn, ofwel interesseert het ons niet meer’, dan zijn wel onderweg naar verkiezingen."

De conclusie van De Wever? "We mogen ze geen ontsnappingsroute meer geven, want in 2024 zal het land er nog oneindig veel slechter voor staan. Zeker na een linkse regering wordt dat voor het noorden van het land een ramp."

TAGS  I  Bart De Wever  I  N-VA  I  PS  I  verkiezingen