Dinsdag 18 Februari 2020 - 09:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: HLN  I   door Redactie

Louis Tobback windt er geen doekjes om: “Bij nieuwe verkiezingen wint Vlaams Belang”

Louis Tobback windt er geen doekjes om: “Bij nieuwe verkiezingen wint Vlaams Belang”

Moesten er toch verkiezingen komen in ons land, dan zou Vlaams Belang de grote winnaar zijn. Dat zegt althans voormalig Leuvens burgemeester Louis Tobback (SP.A).

Tijdens een lezing in Leuven benadrukte Tobback dat de N-VA veel meer te verliezen heeft dan de PS en dat Bart De Wever “zeer waarschijnlijk nadien niet meer in dezelfde machtspositie zit van vandaag".

Tobback wees hierbij op voorspellingen dat het Vlaams Belang zou winnen bij nieuwe verkiezingen. “De Wever zal daar het eerste slachtoffer van zijn. Hij heeft er bij verkiezingen in mei vorig jaar al 280.000 stemmen aan verloren en dat gaat zich wellicht herhalen. SP.A, CD&V en Open VLD daarentegen hebben ‘al gegeven’ en om die reden niet veel meer te verliezen."

Ikke en de rest kan stikken

“Ik heb altijd gedacht dat N-VA en PS tot een akkoord zouden komen. Het is nog altijd niet uitgesloten, maar het wordt wel zeer moeilijk”, aldus Tobback nog. De kans dat er op korte termijn verkiezingen komen is volgens hem dan ook groter dan dat die er niet komen. “Dat zal puur afhangen van de laatste interne peilingen die sommige partijen gaan houden."

Tobback benadrukt dat hij als goede democraat steeds de keuze van de kiezer respecteert, maar hekelt toch het toenemende individualisme. “Het is steeds meer ikke en de rest kan stikken. Steeds meer wordt er gestemd voor iemand die men aanstaat en iets belooft te doen voor hem, zonder dat men nog oog heeft voor het algemeen maatschappelijk kader. Het is heel gemakkelijk een foert-stem uit te brengen, maar men moet dan niet verbaasd zijn dat het beleidsresultaat ook foert is”, besluit hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Louis Tobback  I  Leuven  I  Vlaams Belang