Dinsdag 18 Februari 2020 - 11:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Canvas  I   door Redactie

Bart De Wever: “De realiteit is dat België een fundamentele omvorming nodig heeft”

Bart De Wever: “De realiteit is dat België een fundamentele omvorming nodig heeft”

Bart De Wever was maandagavond te gast in ‘Terzake’. Daar liet hij verstaan dat hij alle geloof heeft opgegeven dat een federale regering in staat zou zijn om de begroting weer op orde te stellen.

"In het huidige België? Daarin gelooft niemand nog volgens mij", zegt de N-VA-voorzitter. "Dat is een fantasieverhaal, want de partijen die je daarvoor nodig hebt, zullen zich daarin niet engageren. De vraag is dan ook wat de daadkracht van zo'n regering is."

Met nieuwe verkiezingen houdt De Wever zich nu nog niet bezig. "Ik bereid mij niet voor op verkiezingen, ik zie de realiteit als wat ze is. Dit land heeft een fundamentele omvorming nodig", zegt hij. "Daarvoor heb je de belangrijkste politieke krachten in Vlaanderen en Wallonië nodig."

Geen stootkracht meer

"We stonden op het punt dat we dat ten opzichte van mekaar hebben toegegeven, en daarop is de PS gevlucht in plaats van de problemen aan te pakken en heeft ze een dictaat gesteld: we gaan nog een paar jaar aanmodderen met een zo links mogelijke regering." Dat zal volgens De Wever "geen zier oplossen". "We zullen er dan binnen 4 jaar nog wat slechter voor staan."

Staan we toch op een kantelpunt op weg naar een nieuwe staatsvorm? "België als democratie is eigenlijk al in mekaar geklapt. De Vlaamse en Franstalige democratieën zijn volledig gescheiden en gaan een totaal andere richting uit. De optelsom is niet meer mogelijk." Bart De Wever lijkt zelfs niet meer te willen investeren in een nieuwe federale regering. "Er zit geen stootkracht meer in die democratie. De regio's kunnen nog keuzes maken. België kan dat niet meer, vrees ik."

TAGS  I  Bart De Wever  I  N-VA  I  PS  I  verkiezingen