Woensdag 19 Februari 2020 - 07:05   I   door Redactie

Bom dreigt te ontploffen: 'Coucke nerveus, Anderlecht verliest mogelijk licentie'

RSC Anderlecht zit in vieze papieren. De Licentiecommissie stelt zich vragen bij de recente veranderingen binnen Anderlecht. Niet alleen de financiële cijfers, maar ook de rol van extern adviseur Wouter Vandenhaute wordt onder de loep genomen. In het slechtste geval krijgt paars-wit geen licentie en degradeert het naar de amateurreeksen.

Bom dreigt te ontploffen: 'Coucke nerveus, Anderlecht verliest mogelijk licentie'

"Maandagmiddag, vlak na de Raad van Bestuur van de Pro League, maakte Marc Coucke nog een laatste tussenstop voor hij in zijn auto stapte. Coucke stapte het kantoor van licentiemanager Nils Van Brantegem binnen. De twee voerden een korte, maar kordate discussie. De exacte inhoud van het gesprek blijft geheim. Maar verschillende bronnen uit de top van het Belgische voetbal bevestigen aan onze redactie dat “Coucke nerveus is”, en dat de licentiecommissie zich vragen stelt over de licentie van Anderlecht", schrijft Het Laatste Nieuws.

"Ten eerste over de financiële cijfers. Enkel clubs waarvan de continuïteit is verzekerd tot het einde van het seizoen 2020-2021, kunnen aanspraak maken op een verlengd verblijf in het profvoetbal. Anderlecht boekte een verlies van 27 miljoen euro en is volgend seizoen allesbehalve zeker van inkomsten uit Europees voetbal."

Vandenhaute

Maar er is nog een probleem. Een veel groter ook mogelijk. "Een tweede belangrijk punt voor de licentiecommissie is de rol van Wouter Vandenhaute. Die zou vanaf april aan de slag gaan als extern adviseur van Anderlecht. Hij zal zo de facto één van de sterke figuren bij paars-wit worden. En dat terwijl Vandenhaute ook co-eigenaar van het makelaarsbureau Let’s Play is. Volgens Anderlecht is dat geen probleem. Vandenhaute is, als extern adviseur, geen lid van de club. Maar nog volgens het reglement is dat niet noodzakelijk. ‘Op één of andere wijze een beduidende invloed uitoefenen’ volstaat ook."

"De licentiedossiers zijn intussen ingediend. Van Brantegem zal uiterlijk op 16 maart een advies uitbrengen. Clubs die nog niet helemaal in orde zijn, kunnen dan nog stukken toevoegen. Ten laatste op 15 april weten de clubs of ze geslaagd zijn voor ‘eerste zit’. Wie rood licht krijgt, kan in beroep gaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Anderlecht  I  sport  I  voetbal