Zaterdag 22 Februari 2020 - 22:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: NB  I   door Redactie

Patrick Lefevere is woedend en spreekt zeer straffe taal over de UCI: “Het is een dictatuur"

Patrick Lefevere is woedend en spreekt zeer straffe taal over de UCI: “Het is een dictatuur

Patrick Lefevere is niet te spreken over de werkwijze van de UCI. In zijn column in Het Nieuwsblad verwijt hij de internationale wielerunie dat men zich onvoldoende bezighoudt met zijn kerntaak: het reguleren van de wielersport.

Lefevere ziet met lede ogen aan dat Velon, een joint venture die eigen competities zoals de Hammer Series organiseert, door de UCI wordt tegengewerkt. Zo werd zijn ploeg twee weken geleden per mail ingelicht over een nieuwe regelwijziging. “Voortaan is het niet meer toegestaan om data als snelheid, hartslag of vermogen te delen via video. Je moet niet lang naar school geweest zijn om te begrijpen wat de bedoeling is: de UCI wil Velon afmaken”, klinkt het.

Volgens Lefevere krijgen de ploegen te weinig inspraak. “We worden ver weggehouden van elke besluitvorming”, zegt hij. Zo hebben de teams slechts twee van de twaalf stemmen in het overlegorgaan Professional Cycling Council. “En dan ligt de echte besluitvorming nog bij het Management Committee, waar alle stoeltjes ingenomen worden door de UCI. Zo is het wielrennen niks minder dan een dictatuur”, is Lefevere erg hard.

Concurrentie

“De UCI trekt ten strijde tegen van alles en nog wat, maar verwaarloost wat ze echt zou moeten doen: onze sport reguleren”, stelt de teambaas van Deceuninck-Quick-Step. Hij constateert dat de concurrentie met andere sporten steeds lastiger wordt. “In de politiek is het ondertussen een cliché, maar bij de UCI snappen ze het nog altijd niet: een café waar gevochten wordt, dat trekt geen volk”, besluit hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Patrick Lefevere  I  Deceuninck-Quick.Step  I  sport