Donderdag 27 Februari 2020 - 11:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: HLN  I   door Redactie

‘De maatregelen om corona te bestrijden, richten meer schade aan dan het virus zelf’

“Alle medische experts zeggen dat het coronavirus niet veel dodelijker is dan een griep. En toch nemen we maatregelen die de hele wereldeconomie ontwrichten.” Aan het woord is econoom en opiniemaker Geert Noels.

‘De maatregelen om corona te bestrijden, richten meer schade aan dan het virus zelf’

Er moet een gulden middenweg gezocht worden, vindt Noels. De maatregelen die nu getroffen worden zijn overdreven. “Ik kan alleen afgaan op wat medische experts vertellen, en die zeggen allemaal dat dit coronavirus niet veel dodelijker is dan de griepsoorten die we al kennen. Net zoals die griepen, doodt het vooral oudere, zwakkere mensen."

“Dat gebeurt helaas elk jaar, ook in ons land. We doen er alles aan om zo veel mogelijk doden te vermijden, maar we leggen onze economie daar niet voor stil”, vervolgt de econoom. “Dorpen van de wereld afsluiten, zoals in Italië, of steden zoals in China, dat doen we niet bij andere griepvirussen. Dat zijn maatregelen die je verwacht bij een ziekte die zo dodelijk is als ebola."

Té voorzichtig

Noels maakt een treffende vergelijking: “Mij doet het denken aan een autobestuurder die op de snelweg keihard op zijn rem duwt om een of ander onheil te voorkomen, maar op die manier een file veroorzaakt waar tien minuten later een vrachtwagen op inrijdt met doden tot gevolg”, zegt hij.

“Ik snap perfect dat de medische wereld liever té voorzichtig is, maar ik vraag me wel af of de medische wetenschap in staat is om alle gevolgen van haar beslissingen in te schatten."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  China  I  coronavirus