Vrijdag 15 Februari 2019 - 12:00   I   Foto: VTM NIEUWS  I   door Redactie

De Block geeft niet op: Valentina (5) zal peperduur medicijn terugbetaald krijgen

De Block geeft niet op: Valentina (5) zal peperduur medicijn terugbetaald krijgen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt dat ze nog verschillende pistes heeft om de vijfjarige Valentina aan haar peperdure geneesmiddel te helpen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Een Brusselse rechter heeft besloten dat de producent het geneesmiddel voorlopig nog moet blijven leveren.

Het meisje uit Leefdaal lijdt aan het syndroom van Morquio, een uiterst zeldzame aandoening die haar hele lichaam aantast. Sinds april vorig jaar neemt ze het medicijn Vimizim, met positieve resultaten. De producent BioMarin stelde het geneesmiddel gratis ter beschikking, maar besloot eind vorig jaar daarmee te stoppen. Het medicijn kost namelijk honderdduizenden euro’s per jaar en wordt niet terugbetaald. We zijn opnieuw helemaal naar af”, zeggen de radeloze ouders. Zonder het medicijn stopt Valentina’s groei op zes jaar.

Niet opgeven

Volgens de overheid was terugbetaling mogelijk, indien de firma de prijs verlaagde. Maar die wilde dat niet. De advocaat van de familie heeft daarom een eenzijdig verzoekschrift neergelegd bij de voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De rechter heeft nu besloten dat het bedrijf het medicijn gratis moet blijven leveren tot er een uitspraak is in kort geding.

De familie verwijt het de minister dat ze niet zelf naar de rechter trok. De Block verzekert dat er nog volop aan de zaak wordt gewerkt. Zij ziet nog verschillende mogelijkheden om de kleine Valentina Grimaldi te helpen.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Maggie De Block  I  Valentina Grimaldi  I  n365