Spoedartsen trekken aan de alarmbel: “Patiënten worden agressief en onze mondmaskers worden gestolen” Royalty
Royalty

Spoedartsen trekken aan de alarmbel: “Patiënten worden agressief en onze mondmaskers worden gestolen”

Spoedartsen trekken aan de alarmbel: “Patiënten worden agressief en onze mondmaskers worden gestolen”

Ignace Demeyer, diensthoofd urgentiegeneeskunde van het OLV-ziekenhuis in Aalst, trekt aan de alarmbel. Hij benadrukt nogmaals dat mensen eerst naar de huisarts moeten gaan, vooraleer ze naar de spoeddiensten trekken.

Volgens Demeyer worden de spoeddiensten overspoeld door ongeruste burgers die alleen wat grieperig zijn, en dus in feite geen enkele reden hebben om naar spoedgevallen te komen.

Het is uiteraard geen evidentie om tegen die mensen te zeggen dat ze daar niet horen te zijn. “Mensen verwachten dat ze ter plekke gaan te horen krijgen of ze al dan niet besmet zijn met corona”, aldus Demeyer in ‘Terzake’.

Fysiek en verbaal geweld

Wanneer de artsen aangeven dat ze zich houden aan de richtlijnen van de overheid door alleen mensen die echt ziek zijn te screenen, nemen de patiënten hen dat erg kwalijk. “Ze dwingen ons bijna om een test af te nemen. Dit gaat soms gepaard met fysiek en zeker met verbaal geweld”, aldus de spoedarts.

Demeyer doet daarom een oproep aan het publiek om niet naar de spoedgevallen te komen wanneer ze niet ernstig ziek zijn. “Ga eerst naar de huisarts”, klinkt het. Ook vraagt hij steun aan de overheid voor de elementaire benodigdheden, zoals mondmaskers.

Hallucinant

De voorraad die voorhanden was daalt dramatisch. “We hebben een schatting gemaakt dat we nog maximum één tot twee weken aan dit tempo kunnen verder werken”, zegt Demeyer. Een van de redenen hiervoor is dat de patiënten de mondmaskers gewoon stelen. “We stellen vast dat de mondmaskers gemakkelijk verdwijnen. Het neemt echt hallucinante proporties aan”, besluit hij.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws