Wetenschappers beweren medicijn tegen corona te hebben gevonden: “Het kan bovendien helpen bij de opsporing van het virus” Buitenland
Buitenland

Wetenschappers beweren medicijn tegen corona te hebben gevonden: “Het kan bovendien helpen bij de opsporing van het virus”

Wetenschappers beweren medicijn tegen corona te hebben gevonden: “Het kan bovendien helpen bij de opsporing van het virus”

Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Een wereldprimeur, noemt Erasmus Magazine het.

Tien wetenschappers hebben een wetenschappelijke publicatie klaarliggen bij het toonaangevende tijdschrift ‘Nature’. In de samenvatting wordt gesproken over een antilichaam tegen SARS2, het coronavirus dat de huidige pandemie met COVID-19 veroorzaakt. Het antilichaam werd in het verleden al ontwikkeld tegen MERS, SARS en nog een coronavirus uit Hongkong (OC-43).

“Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus", zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers namens het Erasmus MC, aan AD.nl. Grosveld zegt dat de antistof naast de ontwikkeling van het medicijn ook kan worden gebruikt om een diagnostische test op te zetten. "Eentje die iedereen gewoon thuis kan doen zodat mensen makkelijk weten of ze een infectie hebben of niet."

Eerder dan vaccin

Volgens Erasmus Magazine moet het antilichaam nog op mensen getest worden, een proces dat maanden vergt. Verder proberen de onderzoekers nu een farmaceut te strikken om de productie van het antilichaam als medicijn ter hand wil nemen. “Maar dat ziet er overigens goed uit”, aldus Grosveld.

De vinding van het antilichaam nu is belangrijk voor het maken van een medicijn, zegt de hoogleraar. ”Als je dit als patiënt zou nemen dan is de verwachting – en dat is nog maar een verwachting – dat de infectie in de patiënt gestopt kan worden.” Een echte oplossing is volgens hem een vaccin. ”Daar werken anderen aan. Een vaccin ontwikkelen duurt echter al gauw twee jaar. Het medicijn van ons is er, als het allemaal werkt, eerder”, besluit Grosveld.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws