Woensdag 18 Maart 2020 - 16:24   I   Foto: Photonews  I   Bron: Radio 1  I   door Redactie

"We gaan de huidige maatregelen langer moeten aanhouden. Ik verwacht de piek in België over veertien dagen"

Professor epidemiologie Annemie Vandamme (KU Leuven) verwacht dat we de verstrengde maatregelen langer dan 5 april zullen moeten aanhouden. België zal de piek in het aantal besmettingen volgens haar pas over twee weken bereiken.

"Wij weten nu enorm veel over het virus. Er is geen enkel virus waarvan wij op zo'n korte tijd zoveel te weten zijn gekomen", legt Vandamme uit in De Ochtend op Radio 1. "We weten nu bijvoorbeeld dat de mensen die geen symptomen vertonen, toch het virus kunnen doorgeven. Dat wisten we een maand geleden niet. We hebben min of meer een idee van hoeveel geïnfecteerden zonder symptomen of met lichte symptomen er nu rondlopen. Ongeveer de helft van de mensen die het nieuwe coronavirus hebben, zal dat zelf nooit weten."

De piek moet nog wel komen, waarschuwt Vandamme. "Jawel. China heeft van in het begin véél strengere maatregelen genomen dan wij, en zij zijn voorbij de piek. Italië heeft langer gewacht om strenge maatregelen te nemen. Die hebben ze nu en daar is de piek nog niet voorbij. De diagnoses van infecties in Italië stagneren intussen, maar die diagnoses worden natuurlijk enkel gesteld voor kritieke gevallen."

Over tien à veertien dagen zouden we de piek moeten bereiken. "De maatregelen die we al hadden, waren voldoende, maar we hebben die niet voldoende opgevolgd. Ik denk dat we de huidige maatregelen langer (dan 5 april, red.) zullen moeten volhouden."

TAGS  I  België  I  coronavirus