Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt voor online te verkrijgen testkits: “Een groot risico, ze creëren een vals gevoel van veiligheid” Royalty
Royalty

Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt voor online te verkrijgen testkits: “Een groot risico, ze creëren een vals gevoel van veiligheid”

Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt voor online te verkrijgen testkits: “Een groot risico, ze creëren een vals gevoel van veiligheid”

Op het internet circuleren zogenaamde testkits waarmee men het coronavirus zou kunnen opsporen. Viroloog Steven Van Gucht raadt het gebruik hiervan ten stelligste af.

"Het is zo dat onze laboratoria volop bezig zijn met de capaciteit elke dag te verhogen”, vertelt Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Het beste blijft om via de geijkte kanalen, zoals de huisarts, een test uit te voeren. “Het risico van die zelftesten is dat zij een vals gevoel van veiligheid creëen, omdat zij gevoelig zijn aan vals negatieve resultaten”, zegt Van Gucht.

Zo is het mogelijk dat iemand die wel besmet is, een negatief testresultaat bekomt via deze online tests. “Daardoor denkt die persoon dat hij het virus niet draagt terwijl hij eigenlijk wél besmet is. En dat willen we absoluut vermijden”, aldus Van Gucht. Hij benadrukt dat het beter is om er bij coronasymptomen altijd van uit te gaan dat het om het coronavirus gaat en dan een test te vragen via de huisarts. “Zelftesten zijn onvoldoende accuraat”, besluit Van Gucht.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws