Zaterdag 21 Maart 2020 - 08:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Belgische ziekenhuizen willen patiënten niet meer eenzaam laten sterven: “Familieleden zullen de kans krijgen om op bezoek te komen”

Belgische ziekenhuizen willen patiënten niet meer eenzaam laten sterven: “Familieleden zullen de kans krijgen om op bezoek te komen”

De afgelopen dagen zijn er – in heel Europa – heel wat mensen eenzaam en alleen in het ziekenhuis aan het coronavirus overleden. Belgische ziekenhuizen voeren daarom nieuwe richtlijnen in.

In Italië sterven patiënten helamaal alleen, en nadien moeten de familieleden het overlijden via de telefoon vermijden. Zover willen de Belgische ziekenhuizen het niet laten komen. “Familieleden van patiënten die op sterven liggen, zullen door artsen en een team van psychologen tijdig worden benaderd en de kans krijgen om alsnog op bezoek te komen”, zegt Dominique Benoit, diensthoofd Intensieve Zorgen van de UZ Gent.

Uiteraard zullen er nog steeds strikte veiligheidsmaatregelen gelden. Zo zullen bezoekers de patiënt niet mogen aanraken en er zullen maximaal één tot drie personen in dezelfde ruimte mogen. “De ervaring leert dat familieleden die zich aan dergelijke strikte richtlijnen moeten houden, soms liever geen laatste groet brengen”, aldus Benoit. Ook de mogelijkheid om contact te houden via Skype of FaceTime wordt bekeken.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Corona  I  ziekenhuizen  I  Italië