“Geloof Francken niet: wie een aanslag wil plegen, doet dat toch” Politiek
Politiek

“Geloof Francken niet: wie een aanslag wil plegen, doet dat toch”

“Geloof Francken niet: wie een aanslag wil plegen, doet dat toch”

In een weekend tijd is de klemtoon van de kiesstrijd verschoven van klimaat naar veiligheid. De aanleiding daarvoor is een tweet van president Donald Trump, die eiste dat Europa IS-strijders terug moet nemen. Theo Francken (N-VA) wil hun nationaliteit intrekken, maar beweert dat CD&V op de rem staat. Niet waar, klinkt het nu bij zowel CD&V, Open Vld als sp.a. “De Raad van State kraakte het wetsvoorstel van N-VA af.”

Het politieke debat rond veiligheid staat weer helemaal centraal op de agenda, met name de vraag of Syriëstrijders naar Europa moeten worden teruggebracht om hier in de cel te gaan zitten. Met het einde van de oorlog tegen IS in zicht, bestaat de vrees dat de honderden jihadisten die in Noord-Syrië gevangen worden gehouden door de Koerden vrij zullen komen eens het Amerikaanse leger er verdwenen is.

Hoewel het in ons land geen grote aantallen betreft – 6 mannen, 16 vrouwen en 31 kinderen – zit de zaak toch muurvast. Regering-Michel besloot eerder dat alleen kinderen onder de 10 jaar mogen terugkeren. Sinds de val van de regering wil met name Open Vld daarvan niet meer afwijken. Maar een serene discussie met N-VA achten zij niet mogelijk.

CD&V staat op de rem

Justitieminister Koen Geens (CD&V) pleit voor een Europese overeenkomst met de VS. Met het repatriëren van Syriëstrijders behoudt Europa nog altijd controle. Maar zo ziet N-VA het niet, en met name Theo Francken. “Het belangrijkste is dat we de nationaliteit van die Syriëstrijders intrekken, zodat ze geen Belg meer zijn, dan is het ons probleem niet meer.” Volgens Francken hebben ze “een wetsvoorstel ingediend om die intrekking automatisch te laten gebeuren bij elke veroordeling voor terrorisme, maar CD&V staat op de rem.”

Verlamd door angst

Niet waar, aldus CD&V. “Het is de Raad van State die N-VA heeft teruggefloten, wegens schending van het gelijkheidsbeginsel. Nu al kunnen rechters de Belgische nationaliteit van terroristen trouwens intrekken, en dat gebeurt ook.” Dat wordt tevens bevestigd door Open Vld. “Toeteren is gemakkelijker dan goeie wetten maken.”

Ook Hans Bonte (sp.a) ziet de uitspraak van Francken als “profilering”. “Hij draait de mensen een rad voor de ogen. Wie erop gebrand is om een aanslag te plegen, zal altijd wel een gaatje vinden om Europa binnen te dringen. Hét probleem is dat onze regeringen al maanden weten dat dit eraan zit te komen, maar verlamd zijn door angst voor de kiezer. Voor de deradicalisering van ex-gedetineerden heeft Vlaanderen maar twee coördinatoren.”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws