Mama van coronapatiënte Kyana (16): “Ik barst bijna in tranen uit wanneer ik zie hoe moeilijk ze ademt en overgeeft van de hoofdpijn” Royalty
Royalty

Mama van coronapatiënte Kyana (16): “Ik barst bijna in tranen uit wanneer ik zie hoe moeilijk ze ademt en overgeeft van de hoofdpijn”

Mama van coronapatiënte Kyana (16): “Ik barst bijna in tranen uit wanneer ik zie hoe moeilijk ze ademt en overgeeft van de hoofdpijn”

De 16-jarige Kyana werd onlangs besmet met het coronavirus. In De Telegraaf vertelt haar mama Charlotte over hoe erg haar dochter afziet van de ziekte.

Toen Kyana niet helemaal fit wakker werd en begon te hoesten, maakte Charlotte zich nog niet al te veel zorgen: haar dochter is nu eenmaal vatbaar voor verkoudheden en door haar astma is ze af en toe ook kortademig. Niet veel later begon Kyana zich echter slechter en slechter te voelen en koorts te maken.

Een uur later bleef de koorts hetzelfde, maar was ze benauwd geworden en had ze vreselijke hoofdpijn gekregen. Dit ging in zo'n rap tempo dat ik besloot de dienstdoende huisarts te bellen”, zegt Charlotte in de lezerscolumn van De Telegraaf.

Extreme hoofdpijn

Omdat coronatesten zeer schaars zijn, werd de Nederlandse tiener ook niet getest, maar telefonisch vertelde de huisarts dat Kyana duidelijk het coronavirus had opgelopen. Kyana moest, afgezonderd van haar familie, in quarantaine. "Het virus kreeg opeens een gezicht; het gezicht van mijn kind”, aldus Charlotte.

Nu hebben Charlotte en Kyana alleen maar contact via videocalls. “Ik moet moeite doen om sterk te blijven als ik haar zo zie”, zegt Charlotte. “Moeite doen om niet in tranen uit te barsten wanneer ik zie dat ze moeilijk ademhaalt en moet overgeven van de extreme hoofdpijn."

Ademen door een klein gaatje

Kyana ging zich nog slechter voelen. Ze had geen zin meer om te praten en werd warrig. De hoofdpijn in combinatie met overgeven was vreselijk. Het ademhalen ging ook steeds moeilijker. “Ze had het idee dat ze nog maar door een klein gaatje kon ademen. Met haar astma weet ze hoe het is om benauwd te zijn, maar dit was compleet anders."

De jongedame werd alsnog onderzocht en de familie kreeg een heldere uitleg over hoe het nu voor hen verder moet. “Ze is ziek en heeft het zwaar, maar ze mag (nog) thuisblijven”, klinkt het. “Ze krijgt voor nu een saturatiemeter, waarmee ze zelf haar zuurstofgehalte in de gaten kan houden. De komende drie dagen moet er een positieve verandering in haar gezondheid plaatsvinden. Als ze het benauwder krijgt zal ze alsnog naar het ziekenhuis moeten."

Boodschap

Kyana heeft tot slot een boodschap voor haar medemens. "Denk niet te makkelijk over het coronavirus. Het is zoveel zwaarder dan ik mij ooit had kunnen bedenken. Ik hoef geen medelijden, maar ik hoop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt want pas dan kunnen we dit virus verslaan met elkaar”, besluit de 16-jarige.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws