Dinsdag 24 Maart 2020 - 17:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Humo  I   door Redactie

Hoofd spoeddienst Ignace Demeyer: “Ziekenhuizen bereiden zich voor op een crisisperiode van elf à twaalf weken”

Hoofd spoeddienst Ignace Demeyer: “Ziekenhuizen bereiden zich voor op een crisisperiode van elf à twaalf weken”

Het is de laatste week erg duidelijk geworden dat lang niet alleen erg oude mensen op de intensieve zorgen terechtkomen. Dat gezonde, jonge mensen nu aan de beademing hangen, dat had niemand verwacht. Dat zegt Ignace Demeyer, hoofd spoeddienst van het OLV-ziekenhuis van Aalst.

Het grote probleem is dat deze jongelingen zich niet eens ziek voelen. “Normaal komt een patiënt de intensieve zorgen binnen met een ambulance”, zegt Demeyer in weekblad Humo. “Deze mensen komen binnengewandeld terwijl hun longen al enorm aangetast zijn. De longscans die we zien, zijn vreselijk."

Demeyer is van mening dat we het doorgaans te snel hebben over een 'historische noodsituatie'. Dit is er echter zeker één, vindt hij. “We gaan een periode tegemoet zonder precedent in ons land”, zegt Demeyer.

Eén langgerekte ramp

Hoewel de ziekenhuizen best goed voorbereid waren op deze crisis, werd er nooit echt stilgestaan bij de duur van deze situatie. "Ziekenhuizen bereiden zich voor op een crisisperiode van twee maanden, wellicht zelfs elf à twaalf weken”, aldus Demeyer, volgens wie dit zal uitdraaien op een langgerekte ramp.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Ignace Demeyer  I  corona