Belg ontvoerd tijdens tinderdate in Columbia: “Ze dreigden ermee mijn vingers er één voor één af te snijden” Buitenland
Buitenland

Belg ontvoerd tijdens tinderdate in Columbia: “Ze dreigden ermee mijn vingers er één voor één af te snijden”

Belg ontvoerd tijdens tinderdate in Columbia: “Ze dreigden ermee mijn vingers er één voor één af te snijden”

The only risk is wanting to stay. Met die slogan stimuleert de Colombiaanse overheid het toerisme. Een Belg uit Maaseik ondervond vorige week zelf hoe anders de realiteit is. Dat bericht AD.nl. Ruben Vanees (33) werd tijdens een tinderafspraakje ontvoerd, in een rioolbuis geduwd, bedreigd en kaalgeplukt. Uiteindelijk werd hij drie dagen lang vastgehouden voordat hij in zijn boxershort wist te ontsnappen. “Ik ben aan de dood ontsnapt.’”

Voor zijn werk is Vanhees tijdelijk woonachtig in het Colombiaanse Medellín. Vorige week had hij een afspraakje met Thalia. De twee ontmoetten elkaar in Bello, een gemeente net ten noorden van Medellín, waarna Thalia Ruben uitnodigde bij haar tante.

“We zijn eerst naar mijn flat gereden om een gsm-oplader op te pikken en een paar biertjes uit de koelkast te halen”, vertelt Ruben aan Het Belang van Limburg. “Thalia pakte ook een dekentje van mijn bed. Dan kon ik bij haar tante blijven slapen als het laat werd, zo legde ze uit. Colombianen nodigen graag en vaak mensen uit, dus ik stelde ik mij daar op dat moment geen vragen bij.”

Date ook deel van complot

Plotseling stopte de chauffeur en sprongen er twee gewapende mannen in de wagen. “Eentje had een mes vast, de ander een stroomstootwapen. Zowel ikzelf als de chauffeur en Thalia kregen verschillende elektrische schokken. Waarschijnlijk wilden ze zo laten lijken dat mijn date ook slachtoffer was, maar achteraf bleek dat ze in het complot zat.”

De belagers reden een heel eind buiten de stad naar het bergdorpje San Félix, waar ze Ruben in een rioleringsbuis duwden. Intussen ging Thalia terug naar zijn flat om die leeg te roven. “Alles van waarde heeft ze meegenomen. Nadien moest ik in een hogerop gelegen gat in de grond kruipen. Daarna droegen ze me op om geld over te schrijven via mijn smartphone. Toen dat niet lukte moest ik al mijn pincodes geven. Als zou blijken dat de codes niet correct waren, zouden ze mijn vingers er één voor één afsnijden.”

Strop rond hals

Die nacht bracht Ruben ondergronds door, terwijl de gangsters zijn bankrekening leegplunderden. Ze gaven hem een lokale drug om te kalmeren. “Daarna hebben ze het gat van de put met mijn dekentje en takken dichtgemaakt. Ik heb er heel de nacht in foetushouding gelegen. Rond mijn nek hing een strop die naar mijn voeten liep. Als ik mijn benen probeerde strekken, wurgde ik mijzelf.”

De ongelukkige Maaseikenaar werd naar een landhuis gebracht en belandde uiteindelijk in een ‘love hotel’ in Bello. Toen hij om 7.00 uur ’s ochtends wakker werd, sliep de bewaker naast hem nog: de uitgelezen kans om te ontsnappen. “Ik ben in mijn boxershort de straat opgelopen om taxi’s tegen te houden, maar niemand stopte voor een halfnaakte, schreeuwende Belg. Daarna ben ik als een gek gaan lopen en uiteindelijk door bewakers van een lokaal bankkantoor opgevangen.”

Professionals

Diezelfde dag nog is Ruben naar het Belgische consulaat in Medellín gebracht, waar hij een tijdelijk paspoort kon aanvragen. “Het onderzoek loopt, maar volgens de politie is het duidelijk dat het om professionals gaat.”

Het Belgische minister van Buitenlandse Zaken bevestigt dat Ruben afgelopen donderdag via de politie contact zocht met de Belgische ambassade in de hoofdstad Bogota. “We hebben een voorlopig paspoort afgeleverd waarmee hij terug naar België kan”, aldus woordvoerder Karl Lagatie. Het onderzoek is in handen van de Colombiaanse politie. “Onze mensen in Colombia hebben onze landgenoot zo goed mogelijk bijgestaan en ook contact opgenomen met zijn familie in Limburg.” Deze week keert Ruben terug naar huis.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws