Woensdag 25 Maart 2020 - 17:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Belga  I   door Redactie

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) denkt niet dat school hervat wordt na paasvakantie: “Ik maak me weinig illusies”

“Ik maak me weinig illusies”, zo antwoordde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts aan Belga op de vraag of er binnenkort weer les wordt gegeven aan de Vlaamse scholen.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) denkt niet dat school hervat wordt na paasvakantie: “Ik maak me weinig illusies”

"Ik denk niet dat de virologen ons gaan adviseren om de scholen onmiddellijk na de paasvakantie opnieuw open te doen”, zegt Ben Weyts, Hij voegt eraan toe dat de Vlaamse regering één lijn heeft wat coronamaatregelen betreft: “wij volgen de adviezen van de wetenschappers", klinkt het.

Sinds 16 maart wordt er door de coronamaatregelen geen les meer gegeven, op geen enkele school in België. Wel moeten de scholen opvang voorzien. Het ziet ernaar uit dat die maatregel verlengd wordt. “Tot mijn spijt ben ik niet optimistisch”, zei Weyts.

Rol van de ouders is cruciaal

“Maar als het gaat over ingrijpende maatregelen hebben wij één vaste lijn: we beslissen dit niet zelf, we leggen ons oor te luisteren bij de virologen, bij de wetenschappers, anders gaan we ‘vogelpikken’, dat doen we niet”, benadrukte Weyts. “We volgen de adviezen."

Als na de paasvakantie de lessen nog niet hervatten, gaat het afstandsonderwijs dus nog even door. En de onderwijsminister benadrukt de grote rol van de ouders hierbij. Hij doet een oproep: “zorg ervoor dat uw kind gemotiveerd blijft, dat ze iets opsteken, dat deze weken niet totaal verloren gaan. Plan vaste leermomenten in in de loop van de dag, laat ze apart leren. Die rol van ouders is van cruciale waarde."

Pre-teaching

Nu is de richtlijn: geen nieuwe lesinhoud en evaluatie. Dat ziet minister Weyts evolueren. “Ik denk niet dat we dat gaan kunnen handhaven. Als je jongeren wil blijven motiveren, dan gaan we moeten overgaan tot nieuwe lesinhoud, zogenoemde pre-teaching: nieuwe lesinhoud aanbieden waar dan later wordt op teruggekomen wanneer de scholen opnieuw open zijn."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Ben Weyts  I  scholen  I  lessen