Donderdag 26 Maart 2020 - 10:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: De Standaard  I   door Redactie

‘Patiënten zijn het meest besmettelijk vlak vóór de symptomen beginnen’

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is om ons aan de getroffen maatregelen te houden. Zeker nu een studie aantoont hoe besmettelijk patiënten zijn die nog geen symptomen vertonen.

‘Patiënten zijn het meest besmettelijk vlak vóór de symptomen beginnen’

Sterker nog, uit een onderzoek dat Gabriel Leung, professor epidemiologie aan de Universiteit van Hongkong, voerde, blijkt dat patiënten het meest besmettelijk zijn net voor de symptomen beginnen. 77 Chinese ‘patiëntenkoppels’ werden geanalyseerd waarbij vaststaat de tweede patiënt besmet werd door de eerste. Een statistische analyse wees uit dat de besmettelijkheid twee tot drie dagen voor de eerste symptomen begint.

De studie is nog niet gepubliceerd in een vaktijdschrift, maar heeft met onder meer de Duitse professor virologie Christian Drosten een gerespecteerd aanhanger. Drosten zegt in zijn podcast op de NDR dat het onderzoek van Leung ons veel kan leren.

Ook Kevin Ariën, professor virologie aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, is overtuigd. “Deze studie bevestigt en documenteert wat we al vermoedden: een deel van de patiënten wordt besmet via personen die zelf nog geen symptomen hebben”, klinkt het.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  corona  I  besmet