Hulpdiensten zijn het beu: “Dit is toch te belachelijk voor woorden” Royalty
Royalty

Hulpdiensten zijn het beu: “Dit is toch te belachelijk voor woorden”

Hulpdiensten zijn het beu: “Dit is toch te belachelijk voor woorden”

Op oudejaarsnacht in Sint-Jans-Molenbeek zetten relschoppers de hele stad op z’n kop. Een 24-jarige man die zich met geweld tegen de politie had gekeerd en uiteindelijk werd gearresteerd, komt er nu vanaf met 80 uur werkstraf. Dat meldt Het Nieuwsblad. “We hadden een sterk signaal verwacht. Een straf die duidelijk maakt dat dit soort van geweld niet getolereerd wordt. Maar deze sanctie stelt niets voor. We zijn gedegouteerd”, aldus de brandweer.

Voor de brandweer en de politie was oudejaarsnacht in Sint-Jans-Molenbeek allesbehalve een goed feestje. Politiemensen werden omsingeld, brandweerlui met stenen bekogeld terwijl ze vuilnisbakken, in brand gestoken auto’s en een aantal winkels probeerden te blussen.

Een man van 24 jaar die zich tijdens de rellen in Sint-Jans-Molenbeek met geweld tegen de politie had gekeerd en werd gearresteerd, is nu tot een werkstraf van 80 uur veroordeeld. “Belachelijk en absoluut niet in verhouding tot de feiten waarvoor hij zich moest verantwoorden”, zegt vakbondsman Eric Labourdette (VSOA). Hij sluit niet uit dat er in de komende dagen symbolische acties komen. Want de brandweer is het beu. Net als de politie trouwens.

Een vermelding in de rand

Samen met een dertigtal andere jongeren, probeerde de twintiger de politie in een hinderlaag te lokken en hen te blokkeren aan de Leopold II-laan en de Jennartstraat in Molenbeek. Er werden projectielen naar de politiewagens gegooid. De brandweer deelde in de schade. Toen de politie de amokmaker wilde oppakken, gedroeg hij zich gewelddadig. Later, in het politiekantoor, bedreigde hij ook agenten. “Hij zou een vriend opbellen en die zou wapens leveren om alle flikken te doden...”

Volgens het parket waren die uitspraken bedreigingen maar dat vond de rechtbank niet bewezen. Wel werd de man schuldig bevonden aan smaad en weerspannigheid en de rechtbank legde hem een werkstraf van 80 uur op. Het geweld tegen de brandweer en de schade die werd aangebracht aan de brandweerwagens, was op de zitting niet meer dan een vermelding in de rand waard.

“We voelen ons in de steek gelaten. De rechter had hier een duidelijk signaal moeten geven dat dit niet getolereerd wordt. Maar wat kreeg hij nu: 80 uur douches of toiletten kuisen in een sportclub of zwerfvuil oprapen in het park. Dat is toch te belachelijk voor woorden.”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws