Als militairen in oorlogsgebied: “Wat dokters nu meemaken zal lang doorwerken en tot uiting komen als posttraumatisch stresssyndroom” Royalty
Royalty

Als militairen in oorlogsgebied: “Wat dokters nu meemaken zal lang doorwerken en tot uiting komen als posttraumatisch stresssyndroom”

Als militairen in oorlogsgebied: “Wat dokters nu meemaken zal lang doorwerken en tot uiting komen als posttraumatisch stresssyndroom”

Doctors4Doctors, een vrijwilligersorganisatie door en voor artsen, waarschuwt in de Gazet van Antwerpen voor de effecten die het coronavirus zullen nalaten bij verpleegkundigen.

Bij Doctors4Doctors kunnen artsen terecht met persoonlijke hulpvragen. Zij focussen vooral op de preventie van burn-outs en depressies. Voorlopig is het aantal hulpvragen nog niet gestegen, maar volgens Raymond Vandebeek, gepensioneerd huisarts, mag de organisatie drie grote golven verwachten. Zo zullen hulpverleners die er vóór de coronacrisis al bijna onderdoor zaten, als eerste uitvallen.

“Een tweede golf zijn de mensen die nu constant bezig zijn en in het rood gaan. Van hen gaan er zeker ook op korte termijn crashen”, zegt Vandebeek. De derde golf zit er pas veel later aan te komen.

Posttraumatisch stresssyndroom

“Bij de derde golf gaat het om artsen en zorgverleners die nu keuzes moeten maken en bezig zijn met een vorm van zorg die niet meer voldoet aan de hoge normen die ze zichzelf opleggen”, aldus Vandebeek.

Zo werd al bekendgemaakt dat bepaalde artsen omgeschoold worden om op de intensive care te worden ingeschakeld. “Wij verwachten dat wat zij nu meemaken lang zal doorwerken en misschien zelfs pas binnen een jaar tot uiting zal komen als posttraumatisch stresssyndroom, wat militairen in oorlogsgebied soms oplopen”, besluit de huisarts op rust.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws