-->

Steven Van Gucht na het overlijden van 12-jarige meisje: “Dit raakt ons enorm, als ouder en als mens”

Steven Van Gucht na het overlijden van 12-jarige meisje: “Dit raakt ons enorm, als ouder en als mens”
Dinsdag 31 Maart 2020 - 11:56   I   Foto: Photonews   I  

Het Nationaal Crisiscentrum maakte dinsdag bekend dat er in ons land een 12-jarig meisje is overleden aan het coronavirus. Het meisje bezweek aan de ziekte na drie dagen koorts.

De De Franstalige viroloog Emmanuel André was de eerste die het vreselijke nieuws moest brengen, maar geraakte halverwege niet meer uit zijn woorden. “Dit is emotioneel een moeilijk moment, want dit belangt een kind aan en de medische en wetenschappelijke wereld. Dit is heel uitzonderlijk, maar haalt ons helemaal overhoop."

“Dit is iets dat ons heel bijzonder raakt, als ouder en als mens”, aldus Van Gucht, die het van zijn Franstalige collega overnam. “Het herinnert ons eraan dat alle leeftijden, gaande van 10 jaar tot de hoogste leeftijd, complicaties kunnen ontwikkelen.” Volgens de viroloog is het wel belangrijk om hierbij te vermelden dat dit een zeer uitzonderlijk geval is. “Dit is niet de regel."

Terugvechten

“Het is normaal dat wij ons in deze abnormale situatie soms onzeker en angstig voelen”, vervolgt Van Gucht. “Vele mensen voelen zich verloren. Het is belangrijk dat we steun zoeken bij elkaar en dat we hierover praten met elkaar."

Tot slot nog bemoedigende woorden: “Deze epidemie is een gegeven van de natuur. We moeten dat voor een stuk aanvaarden, maar geloof mij, dit gaat voorbijgaan. We kunnen terugvechten, controle krijgen, en solidair zijn, en dat doen we als bevolking”, luidt het

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  Emmanuel André