Donderdag 2 April 2020 - 08:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: Canvas  I   door Redactie

Marc Van Ranst: “Ik maak me enórm veel zorgen over de ouderenzorg en de woonzorgcentra”

Marc Van Ranst: “Ik maak me enórm veel zorgen over de ouderenzorg en de woonzorgcentra”

Er waren gisteren 560 extra ziekenhuisopnames in ons land, dat is een beetje meer dan de dag ervoor. We zitten volgens viroloog Marc Van Ranst nu op een soort plateau.

"En we hopen dat we daar blijven, maar dat is natuurlijk niet gegarandeerd. Maar wanneer we op dat plateau blijven, dan gaat het binnen de paar dagen ook wel naar beneden gaan”, zegt Van Ranst in ‘De Afspraak’.

Uit een (beperkte) steekproef die gehouden werd bij zorgverleners die met ouderen werken, blijkt dat maar liefst 1 op de 4 besmet is. “Dat is inderdaad zorgwekkend, behalve wanneer ze weinig symptomen hadden”, aldus Van Ranst.

Enorme bezordheid

Volgens Van Ranst gaan we uiteindelijk naar een groot percentage besmette mensen gaan. Zo zullen niet alleen verpleegkundigen de ziekte doorstaan, maar ook bijvoorbeeld bakkers en loodgieterers, klinkt het. “Wanneer dat kan met heel weinig symptomen, dan is dat welkom nieuws."

“Maar het is absoluut waar dat de ouderenzorg en de woonzorgcentra een enórme bezorgdheid zijn. Het is daar dat de slachtoffers vallen en daar zijn we in de woonzorgcentra in ons land niet klaar voor”, besluit Van Ranst.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus  I  ouderen