Donderdag 2 April 2020 - 14:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Canvas  I   door Redactie

Steven Van Gucht: “Mijn hart bloedt wanneer ik mensen op straat met mondmaskers zie, deze waren beter naar de ziekenhuizen gegaan”

Steven Van Gucht: “Mijn hart bloedt wanneer ik mensen op straat met mondmaskers zie, deze waren beter naar de ziekenhuizen gegaan”

Viroloog Steven Van Gucht was woensdagavond te gast in ‘Terzake’. Volgens Van Gucht moeten de maatregelen aangaande de mondmaskers niet verstrengd worden.

Het is een vraag die de Belgen al een paar dagen bezighoudt: is het nuttig om met zijn allen te beginnen om een mondmasker te dragen, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan? Volgens Steven Van Gucht van Sciensano hangt het vooral af van de context.

“De maatregelen die we nu hebben – afstand houden en handhygiëne – werken heel goed”, zegt Van Gucht. “Voor de gewone burger die thuiszit en af en toe buiten gaat om naar de winkel te gaan, is er heel weinig nut om een mondmasker te dragen."

Zeker interessant

Bepaalde activiteiten zitten echter in een grijze zone. “Bijvoorbeeld voor een kassierster die elke dag honderden mensen ziet passeren waarbij die afstand niet altijd kan gegarandeerd worden, kan zo’n mondmasker zeker interessant zijn om zich te beschermen”, aldus Van Gucht.

Hoewel de viroloog de bekommernis van de bezorgde Belg begrijpt, treedt er toch een bepaalde vorm van ergernis op. “Ik zie soms mensen over straat lopen met mondmaskers, soms heel degelijke mondmaskers. Wel, dan bloedt mijn hart, want dan denk ik dat die maskers beter naar onze ziekenhuizen gegaan waren”, besluit hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  mondmaskers