Donderdag 2 April 2020 - 18:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: De Standaard  I   door Redactie

Familie van 12-jarig coronaslachtoffertje uit Gent reageert: “Ze was geen prioriteit voor de arts vanwege haar leeftijd”

Familie van 12-jarig coronaslachtoffertje uit Gent reageert: “Ze was geen prioriteit voor de arts vanwege haar leeftijd”

“We moeten breder testen, ook op kinderen.” Aan het woord is de zus van het 12-jarig meisje uit Gent dat overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Ze roept op om ook de klachten van jongere mensen ernstig te nemen.

Toen de 12-jarige R. uit Gent zich vrijdag grieperig begon te voelen, vreesde de moeder meteen dat het corona was. De huisarts ging echter uit van een allergische reactie en schreef daarop een koortswerend middel voor. De moeder was gerustgesteld.

In de nacht van zaterdag op zondag ging de gezondheidstoestand van R. er snel op achteruit. “Mama heeft haar wat yoghurt en een koortswerend middel gegeven, waarna ze weer kon slapen”, zegt de zus in De Standaard. Zondagochtend voelde zij zich nog steeds niet beter en de moeder contacteerde de huisarts opnieuw. “Maar voor de arts was ze ‘geen prioriteit’, vanwege haar leeftijd. Hij kon haar pas om 10.30 uur zien."

Engels

Daarbovenop kwamen het communicatieve misverstand met de hulpdiensten. De moeder belde naar de 101, het noodnummer van de politie. Volgens Binnenlandse Zaken verstonden de mensen van het callcenter de vrouw niet, en een ziekenwagen werd bijgevolg niet gestuurd. “Mijn moeder spreekt Engels”, zegt de zus van R. “’My daughter doesn’t feel well. She has trouble breathing’. Dat moet je toch verstaan als je bij de noodcentrale werkt?”, vraagt zij zich hardop af.

“R. is in een halfuur tijd bezweken in onze woonkamer, toen haar papa probeerde om haar aan te kleden”, aldus de zus. Een kennis werd erbij geroepen om R. naar het ziekenhuis te vervoeren, maar dat mocht niet meer baten. Tussen 8 uur en 9 uur overleed ze thuis. “Ze was kerngezond. We begrijpen zelf ook niet hoe ze dit heeft kunnen oplopen."

Niet getest

Alweer een bewijs dat het coronavirus ook mensen bereikt die jong en gezond zijn. “Klachten van jongere mensen moeten ernstig genomen worden”, roept de zus van R. op. “Omdat mijn zus een kind was, was ze voor het systeem geen prioriteit. Ik heb nog een tweede zus, die wél een medische voorgeschiedenis heeft, maar niemand van van onze familie is op dit moment al getest op een besmetting van COVID-19. Ook mijn zus niet."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Gent  I  corona