Vrijdag 3 April 2020 - 20:00   I   Foto: VRT  I   door Redactie

Erika Vlieghe: "We verwachten nog een tweede en mogelijk zelfs derde piek van het virus"

Erika Vlieghe:

We moeten er rekening mee houden dat er straks nog een tweede golf van besmettingen met corona aankomt. Dat zegt professor infectieziekten Erika Vlieghe in De Afspraak.

"We weten op dit moment niet hoeveel mensen al besmet zijn geweest met het coronavirus", geeft Vlieghe toe. "Als er maar heel weinig mensen zijn die antistoffen hebben, dan hebben wij heel flink ons best gedaan met de social distancing. Dat wil echter zeggen dat er nog maar heel weinig mensen zijn die immuniteit hebben."

"Theoristisch verwachten we nog een tweede en/of derde piek. Het gaat nooit helemaal weg zijn. Het is immers over de hele wereld verspreid. Als je dan met veel vatbare mensen zit in je populatie kan dat terugkomen. We hopen dat het nooit zo erg wordt als nu. Het was nu extra erg omdat er niemand antistoffen had."

Afbouwen maatregelen

De druk om van die strenge maatregelen af te bouwen wordt heel groot. "We gaan ons huiswerk met verschillende personen maken", legt Vlieghe uit. "We moeten daar nu vooral even goed over nadenken. Daar is nog niks nieuws over te melden."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Erika Vlieghe  I  coronavirus