Zaterdag 4 April 2020 - 15:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: VRT  I   door Redactie

Ziekenhuizen trekken opnieuw aan de alarmbel na wegblijven niet-Covid-patiënten: “Normaal zien wij 60 patiënten met een hartinfarct of beroerte, vorige week 12”

Ziekenhuizen roepen niet-Covid-patiënten die dringend hulp nodig hebben opnieuw op om zeker naar de spoeddiensten te komen. Wie symptomen zoals hartkloppingen, felle buik- of rugpijn negeert, riskeert onomkeerbare schade.

Ziekenhuizen trekken opnieuw aan de alarmbel na wegblijven niet-Covid-patiënten: “Normaal zien wij 60 patiënten met een hartinfarct of beroerte, vorige week 12”

Sommige mensen stellen hun bezoek aan de spoeddienst uit, uit angst om besmet te raken met het coronavirus. Het aantal doden hierdoor zou uiteindelijk zelfs hoger kunnen uitvallen dan het aantal coronadoden. De ziekenhuizen benadrukken dan ook dat er een duidelijke scheiding wordt gemaakt tussen Covid-patiënten en niet-Covid-patiënten.

Mensen negeren belangrijke symptomen en dit heeft soms fatale gevolgen. “Normaal zien wij 60 patiënten met een hartinfarct of beroerte of een acute afsluiting van een bloedvat naar een vitaal orgaan en een been, vorige week waren er dat slechts 12”, zegt Erik Debing, diensthoofd vaatziekten van het UZ Brussel.

Hartaderbreuk

“Afgelopen week hebben we nog een patiënt gehad die al enkele dagen alarmtekenen vertoonde van een hartaderbreuk. Deze patiënt is jammer genoeg overleden aan deze hartaderbreuk tijdens het transport naar het operatiekwartier”, aldus Erik Debing in het middagjournaal op VRT. Als de patiënt eerder naar het ziekenhuis was gekomen, had zijn leven nog gered kunnen worden.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Erik Debing  I  corona  I  symptomen