Maandag 6 April 2020 - 08:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: VTM  I   door Redactie

Marc Van Ranst: “Wanneer we nu zouden spreken over het verlichten van de maatregelen, zou dat bijzonder gevaarlijk zijn”

Marc Van Ranst: “Wanneer we nu zouden spreken over het verlichten van de maatregelen, zou dat bijzonder gevaarlijk zijn”

Er kan nog steeds niet met zekerheid gezegd worden wanneer de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus versoepeld zullen worden. Op dit moment is dat gewoon nog te vroeg.

"We moeten duidelijk een diepe daling zien vooraleer we daarover kunnen beginnen praten”, zegt Marc Van Ranst bij VTM Nieuws. “Dit wil niet zeggen dat dat niet kan voorbereid worden: dit hoort enórm goed voorbereid te worden."

Van deze voorbereiding wordt nu reeds werk van gemaakt. “Dat is heel belangrijk", vindt Van Ranst. "Men kon die maatregelen nemen op een korte periode. Daar was ook haast bij en dan kon het vlug beslist worden door de regering. Die maatregelen weer wegnemen, daar moet meer over nagedacht worden en daar hebben we ook meer tijd voor."

Bijzonder gevaarlijk

Volgens Van Ranst moeten we dus eerst een diepe daling zien, dieper dan we die tot op heden hebben gezien. “Wanneer we nu onmiddelijk zouden spreken over maatregelen te verlichten of te lossen, dat zou bijzonder gevaarlijk zijn”, zegt de viroloog.

Wanneer het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt, zullen er nog steeds heel wat mensen op de intensieve zorgen liggen. “Ook daar moeten we een verlichting zien vooraleer iets kan beslist worden”, klinkt het.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus  I  maatregelen