Maandag 6 April 2020 - 17:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: VRT  I   door Redactie

We zitten nog lang niet aan de piek: “De sterftecijfers zullen de komende dagen nog fors stijgen, omdat we onderschatten wat er in de woonzorgcentra gebeurt”

We zitten nog lang niet aan de piek: “De sterftecijfers zullen de komende dagen nog fors stijgen, omdat we onderschatten wat er in de woonzorgcentra gebeurt”

Er werden in België maar liefst 183 overlijdens vastgesteld. Op die cijfers zit meestal wat vertraging. Het werd dus verwacht dat het aantal doden nog zou stijgen.

"Ik kan eigenlijk zelfs zeggen dat we dat de komende dagen nog gaan zien”, zegt Koen Wauters, wetenschapsexpert van de VRT, in Het Journaal. Tot vorige week maandag zat er elke dag een fikse stijging in het aantal opnames op de intensieve zorgen. Nu zijn we wat geminderd, maar volgens Wauters zullen we het effect van deze opnames pas zien binnen een week. “Daar is die piek dus nog zeker niet bereikt”, klinkt het.

Op de persconferentie werd gezegd dat 80 procent van de overlijdens uit de ziekenhuizen komt, en 20 procent uit de woonzorgcentra. “Dat lijkt me een beetje weinig”, aldus Wauters. “Die cijfers uit de woonzorgcentra lopen wat vertraging op en daar zullen de komende dagen toch nog 150 tot 250 mensen van bijkomen.” De 185 overlijdens schat hij dus in als een onderschatting.

“Daar zal ook nog een administratieve inhaalbeweging gebeuren, denk ik”, vervolgt Wauters. “Die cijfers zullen zeker de komende dagen nog stijgen, voor een stuk ook omdat we onderschatten wat er nu in de woonzorgcentra gebeurt."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  corona  I  piek  I  Koen Wauters  I  woonzorgcentra