Dinsdag 7 April 2020 - 13:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad   I   door Redactie

Diensthoofd intensieve zorgen ziet zijn patiënten sterven: “We moeten machteloos toekijken hoe het ene orgaan na het andere wordt uitgeschakeld”

Diensthoofd intensieve zorgen ziet zijn patiënten sterven: “We moeten machteloos toekijken hoe het ene orgaan na het andere wordt uitgeschakeld”

De belasting op de ziekenhuizen blijft nog steeds zeer zwaar. Op de diensten intensieve zorgen maken de verpleegkundigen heel wat schrijnende situaties mee.

Piet Filez, diensthoofd intensieve zorgen, moest afgelopen weekend twee patiënten afgeven: zij overleden aan de gevolgen van het coronavirus. “We moesten machteloos toekijken hoe op een bepaald moment orgaan per orgaan wordt uitgeschakeld”, zegt Filez. Dat kan soms verschrikkelijk snel gaan. “Bij één patiënt was er plots weer wat hoop dat we hem erdoor zouden krijgen. Maar dan..."

De families van de patiënten konden afscheid nemen, maar dit waren natuurlijk zeer lastige momenten. “Het is tegelijk de eerste keer sinds de opname én de laatste keer ooit dat ze hun man of vrouw, vader of moeder daar zien liggen”, aldus het diensthoofd.

Vaarwel zeggen

In al die jaren die hij werkzaam is op de afdeling intensieve zorgen – 25 jaar om precies te zijn – heeft Filez al heel wat mensen zien sterven, maar toch is de situatie nu anders. “Je staat samen met de familie in die kleine box, terwijl ze in hun beschermende pakken, vanachter hun mondmasker en gelaatsscherm voorgoed vaarwel zeggen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  corona  I   intensieve zorgen  I  Piet Filez