Donderdag 9 April 2020 - 12:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht: “Het is mogelijk dat we de piek gezien hebben, dat maakt een denkoefening over het versoepelen van de maatregelen relevant”

Steven Van Gucht: “Het is mogelijk dat we de piek gezien hebben, dat maakt een denkoefening over het versoepelen van de maatregelen relevant”

Het Nationaal Crisiscentrum maakte donderdagochtend bekend dat het aantal ziekenhuisopnames voor de tweede dag op rij is gedaald. Er moeten ook minder patiënten worden beademd.

"Het is belangrijk om te zeggen dat ondanks de stabiliserende of dalende hospitalisatiecijfers, dat de belasting op de intensieve zorgen nog steeds heel hoog blijft, en de komende dagen waarschijnlijk nog licht gaat toenemen”, zegt viroloog Steven Van Gucht. Op dit ogenblik zijn er in de woonzorgcentra reeds 1569 stalen afgenomen. Dit aantal neemt ook elke dag toe. “Het idee is dat we binnen enkele 20.000 staalafnames zullen zitten."

Er is voorts nog geen datum te bepalen om de maatregelen te versoepelen. "Het is mogelijk dat we de piek gezien hebben en dat we de komende dagen een neerdalende trend zien, en dat maakt een denkoefening over het versoepelen van de maatregelen relevant. Daar is ook een strategische werkgroep voor opgericht", zegt Van Gucht.

Géén goede strategie

Verder ging Van Gucht nog in op bepaalde geruchten die op de sociale media circuleren. Mensen verkondigen namelijk dat ze maskers of andere items in de diepvries stoppen met het idee dat dit het virus zal doden. “We willen erop drukken dat dit géén goede strategie is. Het virus bewaart zeer goed bij koude temperaturen en kan heel lang bewaren bij vriestemperaturen”, aldus Van Gucht.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  Nationaal Crisiscentrum  I  corona  I  maatregelen  I  daling