Donderdag 9 April 2020 - 17:30   I   Foto: VRT  I   Bron: VTM  I   door Redactie

Marc Van Ranst maakt zich zorgen: “Ik garandeer u één ding: we leiden mensen met smetvrees op en dat kan levens verwoesten”

Marc Van Ranst maakt zich zorgen: “Ik garandeer u één ding: we leiden mensen met smetvrees op en dat kan levens verwoesten”

Marc Van Ranst duikt dagelijks op in de VTM-show ‘Blijf In Uw Kot!”. Hier beantwoordt hij telkens een aantal vragen die de kijkers wakker houden.

Donderdagvoormiddag vroeg iemand zich het volgende af: “Stel: ik heb corona zonder dat ik het weet en ik koop iets in de supermarkt uit het diepvriesvak en ik raak het aan. Ik stop het vervolgens thuis in de diepvriezer en haal het er na enkele maanden weer uit. Kan ik dan een nieuwe uitbraak veroorzaken?"

Een moeilijke vraag voor de viroloog, omdat het een wel héél hypothetische vraag is. "Wij houden de virussen ook bij in de diepvriezer, maar dan wel aan -80 graden. Veel kouder dan het vriesvak thuis. Maar als je iets invriest en vervolgens weer ontvriest, is de kans dat het virus er nog op zit, heel erg klein”, reageerde hij.

Smetvrees

“En stel dat het er nog op zou zitten, dan moet je het ook nog in je longen krijgen als je ze weer uit de diepvries haalt”, vervolgde Van Ranst. “Je vermenigvuldigt een aantal kansen waardoor je op een zeer hypothetisch scenario uitkomt. Ik kan één ding garanderen. We zijn mensen met smetvrees aan het opleiden. En dat is iets wat levens kan verwoesten. We moeten alles naar de werkelijke proporties terugbrengen", luidde zijn besluit.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  corona