-->

Coronapatiënten met overgewicht zijn veel kwetsbaarder: “Al van bij de start zitten zij in minder goede papieren”

Coronapatiënten met overgewicht zijn veel kwetsbaarder: “Al van bij de start zitten zij in minder goede papieren”
Dinsdag 14 April 2020 - 08:30   I   Foto: Photonews   I  Bron: VRT  I  

Het is al een tijdje duidelijk dat mensen die lijden aan obesitas veel kwetsbaarder zijn wanneer ze besmet raken met het Covid-19-virus dan anderen. Dikwijls hebben deze personen andere onderliggende klachten.

Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat, wordt er op de afdelingen Intensieve Zorg toch vastgesteld dat veel besmette patiënten kampen met overgewicht. Ook in het UZ Brussel gaat die niet onopgemerkt voorbij. Daar overleden sinds de uitbraak 13 patiënten aan het coronavirus. Allen hadden ze een BMI van gemiddeld 33.

“Wij geven vaak vocht aan de patiënten via een baxter”, zegt dokter Manu Malbrain in Het Journaal. “Dat is geen onschuldig zakje water, maar kan aanleiding geven tot vocht- en zoutopstapeling. Die verhoogde buikdruk kan het middenrif omhoogduwen, waardoor de beademing en de zuurstofopname bij deze patiënten veel moeilijker is dan bij patiënten die niet zwaarlijvig zijn."

Geen goede papieren

“Juist die verhoogde buikdruk en vermindering van de soepelheid van de buikwand vereisen een specifieke instelling van het beademingstoestel. En wie overgewicht heeft, is sowieso kwetsbaarder en heeft een grotere kans op hartproblemen, suikerziekte, verhoogde bloeddruk,... Die mensen zitten van bij de start dus al met minder goede papieren", aldus dokter Malbrain. Tot slot nog een goede raad: “Het is zeker niet te laat om te beginnen aan een goed dieet.

TAGS  I  corona  I  obesitas  I  overgewicht  I  Het Journaal