Donderdag 16 April 2020 - 07:00   I   Foto: Youtube  I   Bron: VRT  I   door Redactie

Pierre Van Damme: “Het zou veel logischer zijn moesten de vermoedelijke corona-overlijdens er niet worden bijgeteld”

Pierre Van Damme: “Het zou veel logischer zijn moesten de vermoedelijke corona-overlijdens er niet worden bijgeteld”

De afgelopen dagen ontstond er heel wat verwarring rond de berekening van het aantal corona-overlijdens. In vergelijking met andere landen ligt het sterftecijfer zeer hoog.

Het is zo dat in woonzorgcentra zelfs mensen die overlijden aan een hartstilstand nu terecht komen in de statistieken als mogelijks Covid19-gerelateerd. Marc Van Ranst noemde deze aanpak eerder al “dom”. Ook de collega van Van Ranst, professor Pierre Van Damme, vindt dat er 'te breed' wordt bijgeteld.

“Het zou veel logischer zijn moest dat helderder gescheiden worden, ja”, zegt Van Damme in ‘Terzake’. “Dit heeft te maken met het testbeleid in de verschillende landen. Om dit zomaar te vergelijken over de grenzen heen, dat is gewoon niet mogelijk."

Meest eerlijke aanpak

“We moeten deze cijfers gewoon vergelijken met de situatie in ons land gewoon een jaar geleden”, legt Van Damme uit. “Dat is de meest eerlijke aanpak. We zouden in september naar de eerste zes maanden van dit jaar in België moeten kijken en dat vergelijken met de situatie in 2019 en 2018. Dan krijgen we een juister idee van de oversterfte."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Pierre Van Damme  I  corona  I  maatregelen  I  woonzorg