Donderdag 16 April 2020 - 11:30   I   Foto: VRT  I   Bron: VRT  I   door Redactie

Marc Van Ranst niet te spreken over beslissing Nationale Veiligheidsraad: “Mensen voor verrassingen plaatsten, is niet de goede manier”

Marc Van Ranst niet te spreken over beslissing Nationale Veiligheidsraad: “Mensen voor verrassingen plaatsten, is niet de goede manier”

De Nationale Veiligheidsraad had de richtlijn om één bezoeker per bewoner in woonzorgcentra toe te laten, moeten bespreken met de sector. Dat zegt Marc Van Ranst in ‘Vandaag’ op Eén.

"Voor veel mensen in woonzorgcentra is deze richtlijn welkom”, zegt Van Ranst. “Sommige mensen vereenzamen en hebben contact nodig. Maar: is dit het goede moment? Woonzorgcentra hebben nu al weken veel werk. Als ze dan ook nog eens met bezoek moeten rekening houden, als ze dat bezoek beschermingsmateriaal moeten geven dat ze tot enkele weken geleden zelf niet hadden, dan is dat niet eenvoudig."

“Het kan niet zijn dat die naar de Veiligheidsraad moet luisteren om te ontdekken dat ze bezoek gaat krijgen”, vervolgt de viroloog. “Wetenschappers moeten wetenschappelijk advies geven. We mogen ons vooral niet met politiek bezighouden. Als men van wetenschappers verwacht dat ze met de zorgkoepels gaan praten en met alle sectoren gaan afstemmen… Daar stopt onze taak misschien ook wel. Hier moet iedereen samenwerken. Mensen voor verrassingen plaatsen, is niet de goeie manier."

Veel meer discussie

Deze situatie toont volgens Van Ranst aan met welke problemen we nog te maken gaan krijgen. “Dit is 1 detail dat wordt teruggeschroefd”, zegt hij. “Maatregelen nemen, is makkelijk. Een A4’tje en je hebt de meest ongeziene maatregelen in de geschiedenis. Om die terug te draaien, heb je dikke draaiboeken nodig. Er is veel meer discussie over en het is politiek veel meer beladen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus  I  maatregelen  I  woonzorgcentra