-->

Marc Van Ranst: “Wanneer de Veiligheidsraad ook maar éventjes had gecheckt, bij eender wie, kon men na tien seconden al weten dat dit geen goed idee was”

Marc Van Ranst: “Wanneer de Veiligheidsraad ook maar éventjes had gecheckt, bij eender wie, kon men na tien seconden al weten dat dit geen goed idee was”
Donderdag 16 April 2020 - 21:00   I   Foto: VRT   I  Bron: VTM  I  

De aankondiging van premier Sophie Wilmès, dat de woonzorgcentra één bezoeker per bewoner mogen toelaten, viel bij deze sector op zijn zachtst gezegd niet in goede aarde.

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) draaide deze beslissing donderdag alweer terug. Een terechte ingreep, vindt viroloog Marc Van Ranst. “De enige mogelijke beslissing. Natuurlijk kan je dan zeggen dat ze dat van in het begin nooit hadden mogen beslissen op de Veiligheidsraad. Het was geen te beste beurt”, zegt hij in ‘VTM Nieuws'.

“Dit had waarschijnlijk vermeden kunnen worden”, vervolgt Van Ranst. “Maar wanneer je werkt met een veiligheidsraad en korte tijdlijnen, dan krijg je dit.” Hij zegt wel dat iedereen, zowel bij de experten als bij de politici, de beste bedoelingen hadden.

Geen goed idee

“Er zijn heel wat schrijnende gevallen in de woonzorgcentra en daar hebben de experten aandacht voor gevraagd”, legt Van Ranst de situatie uit. “En dan is dat onmiddellijk vertaald in de beslissing om die dingen toe te laten. Wanneer men dat ook maar éventjes had gecheckt, met ongeveer eender wie, en zeker met de sector, dan had men na tien seconden kunnen weten dat dit geen goed idee was nu."

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus  I  VTM Nieuws  I  woonzorg