Vijf klokkenluiders uit Wuhan zijn nog steeds vermist na onthullen van coronavirus, één persoon is dood Buitenland
Buitenland

Vijf klokkenluiders uit Wuhan zijn nog steeds vermist na onthullen van coronavirus, één persoon is dood

Vijf klokkenluiders uit Wuhan zijn nog steeds vermist na onthullen van coronavirus, één persoon is dood

Vijf klokkenluiders uit Wuhan worden nog steeds vermist en één van hen is dood na het onthullen van het coronavirus. Men vreest dat de critici van de regering gemarteld zouden zijn omwille van hun uitspraken.

Volgens The Mail on Sunday zijn meer dan 5.100 mensen gearresteerd voor het naar buiten brengen van informatie over het coronavirus in de eerste weken van de uitbraak. Dissidenten zouden in medische quarantaine zijn geplaatst om te verhinderen dat ze zich nog verder zouden uitspreken over het virus. Voorts zouden burgers worden vastgehouden omdat ze online kritiek gaven op het aantal sterfgevallen en het gebrek aan mondmaskers.

Grote bezorgdheid

Mensenrechtenverdedigers hebben hun bezorgdheid geuit over een aantal klokkenluiders in China die vermist zijn geraakt nadat ze zich hadden uitgesproken. De Chinese dokter Li Wenlaing (34) stierf zelf door het virus nadat hij eerder de wereld had gewaarschuwd voor de pandemie. Hij had nog voor zijn dood een dreigbrief van de politie ontvangen met de waarschuwing dat hij moest stoppen met het "online verspreiden van onware informatie". In februari stierf hij aan het coronavirus.

De Chinese miljonair Ren Zhiqiang werd in maart vermist nadat hij president Xi Jinping een 'clown' had genoemd vanwege zijn aanpak van de uitbraak van het coronavirus. Journalist Chen Qiushi werd in februari vermist nadat hij de ernst van het coronavirus in Wuhan aan het licht had gebracht.

Geen internet meer

Zo zijn er nog meer voorbeelden. Professor Xu Zhangrun werd in Peking huisarrest opgelegd nadat hij kritiek had geuit op de Chinese president. Hij waarschuwde: "Dit is misschien wel het laatste stuk dat ik schrijf." De professor werd uitgesloten van sociale media en afgesloten van het internet.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws