Maandag 20 April 2020 - 21:36   I   Foto: Youtube  I   Bron: VRT  I   door Redactie

Pierre Van Damme: “Als we nu de maatregelen loslaten, komt er een nieuwe piek, omdat niemand enige bescherming heeft tegen het virus”

Pierre Van Damme: “Als we nu de maatregelen loslaten, komt er een nieuwe piek, omdat niemand enige bescherming heeft tegen het virus”

Maandagvoormiddag kwam het Nationaal Crisiscentrum met bemoedigende cijfers aanzetten. “Het evolueert in de juiste richting”, zegt Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen.

Uit de cijfers kunnen we volgens sommigen concluderen dat we op het dalende deel van de curve zitten. “We zijn natuurlijk heel voorzichtig bij elke interpretatie. Het zijn weer maandagcijfers, dus we weten dat daar wat vertraging op zit, maar het evolueert alleszins in de juiste richting”, aldus Van Damme in 'Het Journaal'.

Willen deze cijfers dan zeggen dat we de piek gepasseerd zijn? “Wel, we zitten nog steeds met die twee epidemieën”, zegt Van Damme. “Eén in de maatschappij, waarvan we kunnen zeggen dat de curve is afgevlakt. Als we puur naar deze sterftecijfers zien, dan zien we dat die mooi afneemt."

“En dan zitten we met die epidemie in de woonzorgcentra en een aantal gesloten instellingen waar het met een andere dynamiek verlopen is. Daar hebben we vorige week toch nog heel wat sterfgevallen gehad. En dat gaat nu ook in de juiste richting moeten evolueren. Dat gaan we goed moeten opvolgen."

Experten kunnen nu ook perfect onderzoeken wat er zou gebeuren, moesten we plots alle maatregelen loslaten. “Dan ga je effectief die opwaartse piek hebben, omdat een erg groot deel van de bevolking nog vatbaar is. Dus niemand heeft enige bescherming tegen de infectieziekte."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Pierre Van Damme  I  corona  I  maatregelen  I  woonzorg