Dinsdag 21 April 2020 - 09:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Terzake  I   door Redactie

“Telkens we een maatregel lossen, moeten we drie weken wachten om te zien wat dat betekent in de curve”

“Telkens we een maatregel lossen, moeten we drie weken wachten om te zien wat dat betekent in de curve”

Onderzoek heeft uitgewezen dat niet de jonge kinderen de motor van de corona-epidemie zijn, maar jongvolwassenen en volwassenen. In Denemarken, Oostenrijk en Duitsland zijn ze daarom gestart met het openen van het kleuter- en lager onderwijs.

"Dat is hoopgevend als we in de richting gaan van het heropenen van de scholen, maar dat moet begeleid worden met bijkomende maatregelen zodat de leerlingen niet te veel in grote groepen samenklitten”, zegt Pierre Van Damme in ‘Terzake’. “Dat is wat men nu ook voor België aan het bekijken is, geloof ik."

Het is belangrijk dat de curve eerst zo vlak mogelijk wordt. Dat proberen we te bereiken met de maatregelen die nog lopen tot begin mei. "Als we dan naar het afbouwen van de maatregelen gaan, moeten we bij een nieuwe besmetting de nieuwe haard mooi in kaart brengen, de contactpersonen van die besmette persoon ook in kaart brengen en op die manier bijna op individueel vlak de epidemie in kaart brengen en indijken”, klinkt het.

Drie weken wachten

"Intussen kan je je maatregelen lossen, maar dat betekent dat je, telkens als je een maatregel lost, drie weken moet wachten om te zien wat dat betekent in de curve”, weet de epidemioloog. “Pas dan kan je naar de volgende stap. Doen we dat te snel - en dat is wat we nu zien in Zuidoost-Azië -, dan flakkert hier en daar de epidemie weer op. Het is een blijvende evenwichtsoefening", besluit Van Damme.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Pierre Van Damme  I  corona  I  maatregelen  I  curve