Nationale Veiligheidsraad: Alle winkels tegelijk open vanaf 11 mei, kappers openen op 18 mei Politiek
Politiek

Nationale Veiligheidsraad: Alle winkels tegelijk open vanaf 11 mei, kappers openen op 18 mei

Nationale Veiligheidsraad: Alle winkels tegelijk open vanaf 11 mei, kappers openen op 18 mei

Premier Sophie Wilmès heeft de exitstrategie op een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad vrijdag aangekondigd. Mondmaskers worden sterk aanbevolen en verplicht bij het openbaar vervoer.

We proberen nog steeds zo weinig mogelijk contact te hebben met mensen. Ook is het belangrijk om sociale afstand te houden. Die bedraagt nog steeds 1,5 meter. Daarnaast wordt nog eens de handhygiëne benadrukt. Indien men zich grieperig voelt of symptonen heeft, moet men de dokter bellen en thuisblijven. "Mondmaskers zullen een sleutelrol spelen in onze afbouwstrategie. Ze kunnen een extra bescherming bieden, al zijn ze op zich niet voldoende", aldus Wilmès. Het gebruik van de mondmaskers wordt in openbare ruimtes sterk aangeraden. In het openbaar vervoer wordt die verplicht vanaf 12 jaar. Elke burger zal minstens één bescherming in genormeerde stof ontvangen. Daarnaast ook twee filters die kunnen gebruikt worden.

Afbouwplan

Dit plan wordt gradueel ingebouwd. Die fases worden gemonitord. De verspreiding van het virus moet het toelaten om over te gaan naar een volgende fase. Daar wordt vooral voor gekeken worden naar het aantal ziekenhuis opnames en die op de afdeling intensieve zorgen. De overgang van een nieuwe fase wordt een week op voorhand aangekondigd.

Fase 1 (Vanaf 4 mei en 11 mei)

Dit is in de voorwaardelijke wijs, want men moet dan bekijken of het ook daadwerkelijk kan. Telewerk blijft de norm voor bedrijven. Andere bedrijven moeten alle veiligheidsvoorwaarden respecteren en mondmaskers gebruiken waar men geen sociale afstand kan bewaren. Stoffen- en fourniturenwinkels mogen openen. De stoffen winkels hebben een belangrijke rol voor mensen die een mondmasker willen maken. Voor het sociale en familiale leven verandert er niets. Sportieve activiteiten worden toegelaten in de buitenlucht met maximaal twee personen of meer als ze onder hetzelfde dak wonen. De sociale afstand moet gerespecteerd blijven bij die activiteiten. Tennis en fietsen zijn enkele voorbeelden. Ook vissen of kajakken mag.

Het tweede deel van fase 1 gaat in vanaf 11 mei. Alle winkels moeten dan open kunnen gaan, allemaal tegelijk. Er wordt niet gekeken naar grootte of sector. Iedereen krijgt zo dezelfde kans op succes. In de toekomst zal er ook nog meer uitleg gegeven worden over sportwedstrijden. Kappers mogen in deze fase nog niet openen.

Fase 2 (Vanaf 18 mei)

Kappers mogen weer openen. Men zal ook kijken of andere contactberoepen dan kunnen herstarten. Cafés, restaurants en dancings, waar veel mensen samenkomen, mogen nog niet openen. Ook de opening van musea kan bekeken worden. De mogelijkheid van privébijeenkomsten wordt bestudeerd. Fysieke en sportieve activiteiten kunnen dan mogelijk uitgebreid worden naar meerdere personen.

Onderwijs

Het onderwijs gaat opnieuw van start vanaf 18 mei. Dit zal progressief gebeuren. Het kleuteronderwijs blijft gesloten tot minimaal eind mei. In het lager en middelbaar onderwijs zullen drie leerjaren les krijgen. Ze worden opgesplitst in kleine groepen. Minstens alle leerlingen ouder dan twaalf jaar en het personeel moeten de hele dag door een mondmasker of een andere neus-mondbescherming dragen.

Fase 3 (8 juni)

Mogelijk is er dan een geleidelijke heropening van restaurants en later ook van cafés en bars. Voorts wordt ook bekeken of meerdaagse reizen in binnen- en buitenland mogelijk is. Ook toeristische attracties zoals pretparken en dierentuinen worden dan onder de loep genomen. Festivals kunnen niet plaatsvinden tot 31 augustus, maar mogelijk wel kleinere openluchtevenementen. "We zijn echter heel voorzichtig, want het is nog zeer moeilijk om de situatie al in te schatten."

Er komt een opschaling tot 45.000 testen indien de situatie dat vereist.

"Het is tijd om naar de toekomst te kijken", legt Wilmès uit. "We kunnen dat doen omdat de cijfers tonen dat Covid-19 kon worden afgeremd. Het coronavirus is echter nog niet verdwenen. Het virus is nog steeds erg aanwezig en het is gevaarlijk voor de bevolking. Het is absoluut noodzakelijk dat de veiligheidsmaatregelen ook tijdens de afbouwfase worden nageleefd."

"De exitstrategie is gebasseerd op drie zekerheden", vervolgt Wilmès. "Het proces zal progressief verlopen. Het wordt een geleidelijk proces en het gebeurt in fasen. We moeten bepaalde maatregelen ook kunnen aanpassen in functie van de verdere verspreiding van het virus. We zullen uiterst waakzaam zijn over de gezondheidssituatie. We kunnen nooit uitsluiten dat we een stap terug moeten zetten als het virus weer opflakkert en zo te veel druk legt op onze gezondheidsdiensten."

Populair

Laatste nieuws