Dinsdag 28 April 2020 - 19:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: Eigen berichtgeving  I   door Redactie

Mannen raken sneller besmet met het coronavirus dan vrouwen, Steven Van Gucht: “Virussen erkennen vrouwen als het sterke geslacht”

Mannen raken sneller besmet met het coronavirus dan vrouwen, Steven Van Gucht: “Virussen erkennen vrouwen als het sterke geslacht”

Er worden iets meer overlijdens bij mannen dan bij vrouwen gerapporteerd. Volgens viroloog Steven Van Gucht is dit wel degelijk genetisch bepaald.

"Laat mij eerst en vooral duidelijk stellen dat ook vrouwen zeer ernstig ziek kunnen worden en kunnen overlijden omwille van Covid-19", zegt Van Gucht op de briefing van het Nationaal Crisiscentrum. "Maar het klopt dat zeker bij het jongere deel van de bevolking mannen toch iets gevoeliger lijken te zijn voor complicaties en ernstige ziekte."

“In het algemeen zien we dat vrouwen meestal iets beter bestand zijn tegen infectieziektes. Virussen erkennen vrouwen meestal toch als het sterke geslacht. Dat heeft mogelijk te maken met hormonen", verklaart de viroloog van Sciensano. "Het vrouwelijk hormoon zou mogelijk beschermend werken, het mannelijk hormoon mogelijk negatief."

Chromosomen

Al kan het ook genetisch bepaald zijn door het feit dat vrouwen twee x-chromosomen hebben en mannen maar één. “Op het x-chromosoom komen bepaalde genen voor die een rol spelen in de immuunrespons. Dus ja, vrouwen zijn iets beter bestand”, besluit Van Gucht.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  Sciensano