Woensdag 6 Mei 2020 - 14:40   I   Foto: Photonews  I   Bron: Eigen berichtgeving  I   door Redactie

Winkels gaan weer open, bezoek van vier dezelfde mensen is toegestaan

Winkels gaan weer open, bezoek van vier dezelfde mensen is toegestaan

Zoals verwacht hebben de winkels groen licht gekregen om maandag de deuren te openen. Er is vanaf zondag ook weer sociaal contact toegestaan.

De premier begon zowaar met een grapje. "Er is geen Powerpoint-presentatie voorzien vandaag", zei ze. We mogen nog altijd twee mensen buiten zien en ermee gaan sporten. "Vanaf 10 mei kan ieder gezin tot vier mensen mogen ontvnagen. Het moet altijd om dezelfde mensen gaan. Die mensen mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. Je moet thuis ook fysieke afstand bewaren", benadrukt Wilmès. "Probeer mekaar bij voorkeur buiten te zien als er een tuin is. Er is geen bezoek toegestaan als een van de bezoekers of gezinzsleden ziek is."

Winkels

Op 11 mei gaan de winkels weer opengaan. "Die opening zal gebeuren met strikte regels", verduidelijkt Wilmès. Er zal maar één klant per tien vierkante meter worden toegelaten. Dit voor maximaal 30 minuten. Het wordt sterk aangeraden om een mondmasker te dragen. De veiligheidsafstanden moeten gerespecteerd worden." Je moet alleen gaan winkelen. Enkel kinderen jonger dan 18 en mensen die hulpbehoevend zijn, mogen vergezeld worden. Je moet ook gaan winkelen in je eigen buurt. "Bijeenkomsten zijn verboden", zegt Wilmès. "Er moet voorrang gegeven worden aan mensen ouder dan 65, aan mensen die minder mobiel zijn en aan verzorgend personeel." De markten hoopten open te gaan, maar zij mogen dat nog niet. Enkel geïsoleerde kramen mogen openen. Vanaf 18 mei zouden de markten dan weer open mogen gaan.

Alle sportwedstrijden zijn geannuleerd tot 31 juli. De basisregel blijft om thuis te blijven en telewerken blijft de norm.

Wat is jouw mening?