Woensdag 13 Mei 2020 - 12:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht heeft belangrijk nieuws voor de toekomst: "Op deze plaatsen vinden de meeste besmettingen plaats"

Steven Van Gucht heeft belangrijk nieuws voor de toekomst:

Steven Van Gucht heeft op de persconferentie uitgelegd wanneer het coronavirus het meeste kans heeft om zich te verspreiden. Dat is vooral het geval in afgesloten ruimtes, op feesten of op restaurant.

"Het is belangrijk dat we weten waar de risico's zitten en waar de mensen elkaar kunnen besmetten. Het is zo dat het risico op besmettingen van twee belangrijke factoren afhangt: de duur van het contact en de nabijheid van het contact", legt Van Gucht uit. "Wanneer we elkaar kruisen zonder elkaar aan te spreken, op een afstand van anderhalve meter, kunnen we het risico als verwaarloosbaar beschouwen. Een gesprek van enkele minuten, op minder dan anderhalve meter zonder masker, wordt het al iets riskanter. Bij een langer en intenser contact neemt het risico toe."

"Je hebt minstens enkele honderden of duizenden partikels virus nodig hebt om iemand te besmetten", vervolgt Van Gucht. "Wanneer iemand weinig virus uitscheidt, is lang contact nodig. Bij hoesten of niezen kan men één of meerdere personen besmetten. Het dragen van een masker vermindert het aantal druppels die we uithoesten en uitniezen. Dat kan de besmettelijkheid verminderen. Dat is evenwel geen garantie. Om mensen te besmetten tijdens het praten hebben we al gauw meerdere minuten contact nodig."

Cafés, restaurants

"De belangrijkste plaatsen waar besmetting plaatsvinden zijn die waar we binnen zitten met veel personen in een afgesloten ruimte. Met daarnaast een slechte luchtcirculatie. Zeker indien we daar ook nog luid praten, roepen of zingen. Dan scheiden we veel meer virus uit. Dit komt voor tijdens feestjes, op cafés en op restaurant. Ook in een thuissiutatie wanneer we mensen ontvangen is dit het gaval. We moeten dus zorgen dat we met niet te veel mensen in één ruimte vertoeven, indien mogelijk dragen we maskers. Zorg voor een goede ventilatie. Zet zoveel mogelijk de ramen en de deuren open. De komende maanden zal dit een stuk makkelijker zijn, in de winter is dat wat moeilijker. Vermijd absoluut dat de lucht hercirculeert."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus