Nationale Veiligheidsraad kondigt versoepeling maatregelen aan: Kappers en markten weer open Royalty
Royalty

Nationale Veiligheidsraad kondigt versoepeling maatregelen aan: Kappers en markten weer open

Nationale Veiligheidsraad kondigt versoepeling maatregelen aan: Kappers en markten weer open

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om fase 2 van het afbouwplan te laten plaatsvinden. De scholen gaan weer beperkt open voor lessen. Ook de contactberoepen mogen heropstarten. Dat betekent dat we weer naar de kapper of de schoonheidsspecialist kunnen gaan.

Musea en culturele bezienswaardigheden kunnen opengaan, net als bibliotheken. Op voorwaarde dat er vooraf gereserveerd wordt, online of telefonisch. Ze moeten ook maatregelen nemen dat er te veel mensen tegelijkertijd binnen zijn.

Ook de markten gaan weer open, met maximaal 50 kraampjes. Er moet voldoende afstand zijn en er moet een circulatieplan zijn. Mondmaskers worden verplicht voor het personeel, voor bezoekers worden ze sterk aanbevolen.

Dierenparken

Dierenparken mogen weer opengaan als ze ticketverkoop online of telefonisch organiseren. Er moet ook een circulatieplan voorzien worden. De afstand tussen mensen moet gegarandeerd kunnen worden. Er mag dus ook niet te veel volk tegelijk zijn. Daarnaast zullen de cafetaria, restaurants, attracties en speeltuinen gesloten blijven.

Sporttrainingen in openlucht mogen weer plaatsvinden, ook in clubverband. Dit met maximaal van 20 mensen en in aanwezigheid van een coach. De afstand moet wel gegarandeerd worden.

Vanaf 18 mei mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn tijdens ceremonies (begrafenissen of huwelijken) op bepaalde voorwaarden zoals de social distancing-maatregelen. Na de ceremonie mag er geen receptie georganiseerd worden.

Waarschuwing

Premier Sophie Wilmès waarschuwde voor een nieuwe piek van het virus. "Het is een scenario dat we helaas nooit kunnen uitsluiten", zei ze. "Dat is de reden waarom wij de situatie dag na dag blijven opvolgen. We zijn erop voorbereid om meteen in actie te komen als het noodzakelijk is."

Populair

Laatste nieuws