Steven Van Gucht heeft nieuws over vaccin: "Mogelijk kan je beter hén in plaats van de ouderen eerst vaccineren" Royalty
Royalty

Steven Van Gucht heeft nieuws over vaccin: "Mogelijk kan je beter hén in plaats van de ouderen eerst vaccineren"

Steven Van Gucht heeft nieuws over vaccin: "Mogelijk kan je beter hén in plaats van de ouderen eerst vaccineren"

Als men een vaccin tegen het coronavirus kan ontwikkelen, zal dat nooit meteen voor iedereen beschikbaar zijn. Dan zullen er ook in ons land belangrijke keuzes gemaakt moeten worden.

Je kan erop rekenen dat als er een vaccin komt, dat in loten zal gaan vrijkomen. Dat gaat onvoldoende zijn om onmiddellijk iedereen te vaccineren", zegt viroloog Steven Van Gucht aan VTM.

"Er gaan in het begin sowieso keuzes gemaakt moeten worden", vervolgt Van Gucht. "Ik denk dat er dan twee pistes zijn: ofwel ga je de mensen vaccineren die het meeste risico lopen, de ouderen, of mensen met onderliggende aandoeningen. Maar soms reageren die niet goed op een vaccin omdat hun immuunsysteem te verzwakt is om erop te reageren."

"Dan kan het zijn dat je eerder de jongere generaties gaat vaccineren, die wel goed reageren op het vaccin, om zo groepsimmuniteit te bekomen en de ouderen te beschermen. Maar dat zal van het soort vaccin afhangen - en hoe het werkt", klinkt het.

Populair

Laatste nieuws