Woensdag 20 Mei 2020 - 08:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Toestand is zeer ernstig: "Straks mogelijk drie of vier weken geen water uit de kraan"

Toestand is zeer ernstig:

In twee op de drie meetpunten in Vlaanderen is de grondwaterstand al laag tot zeer laag. Bovendien kondigen zich de komende weken ook als warm en droog aan. Bioloog Dirk Draulans komt met een fikse waarschuwing in De Afspraak.

"Dit is de kroniek van een aangekondigd probleem", aldus Dirk Draulans. "Dit zijn de laagste standen in aanloop naar de zomer sinds de start van de metingen. Als we een zomer krijgen als vorig jaar zitten we in de penarie."

De drinkwaterwinning kan zo in gevaar komen deze zomer. "Dat risico is er zeker", bevestigt Draulans. "Vorig jaar was het al bijna zover. Soms denk ik dat het zelfs eens nuttig zou zijn dat er eens 3 of 4 weken geen water uit de kraan zou komen. Die uitspraak is op het randje, maar de mensen moeten de ernst van de situatie beginnen inzien."

Mensen komen nu uit de lockdown en willen massaal zwembaden en dergelijke. "Het zal niet makkelijk zijn om weer restricties op te leggen. Water duurder maken is een optie om mensen te doen beseffen hoe waardevol de grondstof is", aldus Draulans.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Dirk Draulans  I  droogte