Woensdag 20 Mei 2020 - 20:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Nog steeds twijfels over cafés en restaurants: "De horeca openen wordt moeilijk"

Nog steeds twijfels over cafés en restaurants:

Niel Hens, biostatisticus en lid van de expertengroep GEES, benadrukt dat de horeca heropenen geen makkelijke klus wordt. Hij waarschuwt ook dat een tweede piek waarschijnlijk is.

"Het kan nu verschillende kanten uit", legt Hens uit op Radio 1. "Het kan zijn dat het stabiel blijft, het kan ook zijn dat het terug gaat stijgen. We schatten wel in dat het nooit gaat stijgen als ervoor. We hopen echter vooral dat het stabiel blijft, want dat betekent dat we positiever naar de zomer kunnen kijken."

Kan op 8 juni de horeca dan weer openen? "De horeca openen blijft een moeilijk iets. Daar treedt wel wat transmissie op. Er zal daar zeker ook gewerkt moeten worden met protocollen die nageleefd moeten worden. Laat ons hopen dat we dit toch mogelijk kunnen maken", zegt Hens.

Horeca

Over die tweede piek dan: "We moeten er ons van bewust zijn dat zo'n tweede piek echt een realistisch scenario is. De vraag is wanneer dat die komt en of we dan op geneeskundig vlak al verder staan, met bijvoorbeeld antivirale middelen", zegt Hens.

"Wij schatten op dit moment twee scenario's in. Het eerste is dat we opnieuw naar een verhoging gaan omwille van de exit. Als die verhoging beperkt is, is de zomer goed verteerbaar. Dan gaan we moeten bekijken hoe we het in september, oktober en november moeten gaan doen. Kinderen gaan dan terug naar school. Dan gaan we naar de winterperiode toe. Er zullen dan ook andere virussen de kop opsteken. Het wordt er niet gemakkelijker op", beseft Hens.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Niel Hens  I  coronavirus