Vrijdag 22 Mei 2020 - 11:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Totale knoeiboel: Aanpak tegen coronavirus draait volledig in de soep in België

Totale knoeiboel: Aanpak tegen coronavirus draait volledig in de soep in België

België komt niet goed uit de coronacrisis als je de vrijgegevens documenten bekijkt, die Het Laatste Nieuws in handen kreeg. De ingewikkelde staatsstructuur blijkt de grote valkuil te zijn.

Het voortdurend schakelen tussen regionale en federale bevoegdheden maakt dat het een kluwen is en dat er veel kostbare tijd verloren gaat. De krant haalt een treffend voorbeeld aan. Wanneer de Vlaamse taskforce in ons gewest een bredere teststrategie wil uitrollen, moet er eerst bij de federale Risk Assessment Group aangeklopt worden om een richtlijn te wijzigen. Die weigert echter waardoor de strategie niet kan uitgerold worden. Het duurt vervolgens zeven dagen vooraleer dat adves uitgewisseld raakt. in tijden van zo'n gezondheidscrisis is dit zeer kostbaar.

De staatsstructuur blijkt hier het grote struikelblok. Meerdere bronnen bevestigen dat het een hoop extra werk kost en voor frustraties zorgt. "Je moet voortdurend alles reorganiseren", klinkt het. Het is een bittere pil. Iedereen die beslissingen moet nemen, heeft het moeilijk.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Coronavirus