Vrijdag 22 Mei 2020 - 17:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Nieuwe verontrustende studie: 'Lockdown maakt meer dodelijke slachtoffers dan coronavirus'

Nieuwe verontrustende studie: 'Lockdown maakt meer dodelijke slachtoffers dan coronavirus'

Mensen die in sociaal isolement leven, maken 50 procent meer kans om vroegtijdig te sterven. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Daarmee willen wetenschappers waarschuwen voor een lockdown. Die maakt indirect meer dodelijke slachtoffers dan het coronavirus zelf. Eenzaamheid verhoogt volgens een Duitse studie het risico op hartaanvallen en beroertes. Daardoor stijgt ook de kans op overlijden spectaculair.

De bevindingen werden door het team beschreven als 'zorgwekkend', vooral gezien de huidige sociale afstands- en isolatiemaatregelen om Covid-19 aan te pakken. Een gebrek aan financiële steun hield ook verband met een 30% verhoogd risico op cardiovasculaire problemen zoals een beroerte of een hartaanval.

Sociale relaties van groot belang

"We weten al geruime tijd dat eenzaam gevoel of gebrek aan contact met goede vrienden en familie een impact kan hebben op je fysieke gezondheid", zegt professor Janine Gronewold, die het onderzoek leidde. "Wat deze studie ons vertelt, is dat het hebben van sterke sociale relaties van groot belang is voor de gezondheid van je hart en vergelijkbaar is met de rol van klassieke beschermende factoren zoals een gezonde bloeddruk, een aanvaardbaar cholesterolgehalte en een normaal gewicht."

 

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Coronavirus  I  lockdown