Woensdag 27 Mei 2020 - 17:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Veel Vlamingen dragen geen mondmasker in supermarkt, verplichting is op komst

Veel Vlamingen dragen geen mondmasker in supermarkt, verplichting is op komst

Na het openbaar vervoer lijkt het erop dat ook in de supermarkten mondmaskers verplicht worden. Nu wordt dat nog sterk geadviseerd, maar een verplichting is het niet. Veel Vlamingen dragen geen mondmaskers.

De christelijke vakbond ACV Puls wil dat er extra maatregelen komen om het winkelpersoneel te beschermen. Ze vragen dan ook dat de mondmaskers in supermarkten verplicht worden. 

“Via onze checklist laten winkelbedienden ons weten hoe het staat met de opvolging van de veiligheidsvoorschriften in de winkels en daar zijn we toch erg van geschrokken”, zegt vakbondsverantwoordelijke Kristel Van Damme. “Rekken vullen is nu eenmaal een essentieel onderdeel van de taken van de winkelbediende, maar dit moet ook veilig kunnen. Bovendien geeft meer dan 90 procent van onze leden aan dat klanten uit zichzelf te dichtbij komen, en als ze daarop aangesproken worden agressief reageren.” 

“In Wallonië en Brussel dragen de klanten veel meer mondmaskers in de winkel. In Vlaanderen is dat niet zo. Geen idee hoe dat komt, misschien de invloed van Franse media of van sommige virologen?”

Verplichting

Men wil nu overleg plegen met werkgeversorganisatie Comeos. Al zal ook de Veiligheidsraad nog zijn zegje moeten doen over een wettelijke verplichting. “Maar dat belet niet dat winkels het zelf zouden kunnen opleggen, nu lijken velen te aarzelen uit angst voor de concurrentie.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Supermarkten  I  mondmasker