Zaterdag 30 Mei 2020 - 11:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht maakt zich zorgen na uitspraken van Marc Van Ranst: "We moeten het absoluut vermijden"

Steven Van Gucht maakt zich zorgen na uitspraken van Marc Van Ranst:

Marc Van Ranst bood aan om katje Lee in quarantaine te zetten in zijn eigen laboratorium. Collega-viroloog Steven Van Gucht vindt dat allerminst een goed idee.

"Dat is heel sympathiek van Marc, maar we moeten daar niet lichtzinnig mee omgaan", benadrukt Van Gucht op Radio 1. "Zo'n quarantaine moet heel professioneel gebeuren, en duurt in dit geval ook lang, ettelijke maanden."

"Een jong dier zo lang in afzondering houden, dat is niet goed voor het welzijn en de socialisatie van zo’n dier. Dat vraagt ook specifieke infrastructuur, met gespecialiseerd personeel dat gevaccineerd is tegen rabiës."

Bovendien kan Lee dan een precedent worden. "Dat is onze grootste zorg", zegt Van Gucht. "Wij willen vooral afraden dat mensen in risicolanden waar nog rabiës circuleert honden en katten meenemen. We hebben geen test om aan te tonen of zo’n dier rabiës heeft of niet. Dat kan alleen maar als de ziekte al duidelijk is. We hebben die ziekte sinds 2001 uitgeroeid in België en we moeten dat absoluut zo houden."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  Marc Van Ranst  I  katje Lee